Nedostatok spánku a srdcové choroby. Ako spolu súvisia?

Nedostatok spánku a srdcové choroby. Ako spolu súvisia?

Srdcové ochorenia vedú v rebríčkoch úmrtnosti v mnohých vyspelých krajinách, vrátane Slovenska. Medzi hlavné príčiny patrí nezdravý životný štýl, teda nevyvážená strava, nedostatok pohybu, stres a, samozrejme aj málo spánku či jeho znížená kvalita.

Skutočnosť, že nedostatočný či nekvalitný spánok ovplyvňuje zdravie srdca, nie je žiadnym prekvapením. Štúdia, uverejnená v časopise Scientific Report, potvrdila, že spánok zohráva v zdraví srdca naozaj významnú rolu.

Štúdiu vykonali odborníci z University of South Florida. Ich cieľom bolo zistiť, ako súvisí spánok so vznikom srdcových problémov. Na mušku si zobrali 6 820 dospelých v priemernom veku okolo 53 rokov. Vedci prišli na to, že riziko srdcových chorôb môže narásť až o neuveriteľných 141 percent, ak človek zle spí, čo môže byť spôsobené viacerými faktormi.

Okrem toho upozornili na to, že na vznik srdcových chorôb má vplyv, napríklad pravidelnosť spánku, spokojnosť, načasovanie spánku i jeho dĺžka. Vedci skonštatovali, že z hľadiska zdravia srdca je dôležité riešiť problémy s nespavosťou i nedostatkom spánku.

Zdroj: freepik.com

Tipy, ako zlepšiť spánok

Existuje veľa spôsobov, ako zlepšiť kvalitu spánku. Samozrejme, dôležitá je aj jeho dĺžka. Tá by mala byť u dospelého človeka 7 až 9 hodín. Máte problémy so spánkom? Môžu vám pomôcť nasledovné tipy.

Vyskúšajte potraviny, ktoré podporujú spánok

Ak chcete podporiť kvalitu spánku, doprajte si pred spaním potraviny s obsahom aminokyseliny tryptofán. Ten sa nachádza v pestrej palete potravín. Na večernú konzumáciu sú vhodné, napríklad vajcia, mäso či syry. Zo zeleniny to je listový šalát, čínska kapusta či špenát. Zdrojom tryptofánu sú aj vlašské či lieskové orechy.

Riešením môže byť aj doplnenie zásob vápnika, ktorý ovplyvňuje spánkový cyklus. Hladina vápnika je v tele najvyššia počas REM spánku, teda hlbokého spánku. Avšak pokiaľ sa do hlbokého spánku nedostanete, môže to súvisieť s nižšou hladinou vápnika.

Podporu pre spánok predstavuje aj horčík. Banán s mandľami či tekvicové semienka pred spaním sú výbornou voľbou.

Vychutnajte si bylinkový čaj

Dve hodiny pred plánovanou dobou odpočinku si v rámci večernej rutiny vychutnajte čaj na dobrý spánok. Výborná je valeriána, mučenka, ľubovník či harmanček. Koreň valeriány lekárskej upokojuje a má sedatívne vlastnosti. Ľubovník je pomocníkom na zlepšenie spánku aj pri ľahších stavoch depresie.

Zdroj foto: freepik.com

Dodržiavajte spánkovú hygienu

Spánková hygiena je pre kvalitný spánok nevyhnutnosťou. Je dôležité, aby ste chodili spať a vstávali v rovnaký čas a to aj počas víkendov a sviatkov. Dve hodiny pred spaním dajte zbohom modrému svetlu z elektroniky.

Dávajte si pozor na kofeín, ktorý sa môže z tela odbúravať aj viac ako 8 hodín. Výbornou voľbou je rutina pred spaním, napríklad v podobe čítania knihy či večernej prechádzky. Kvalitu spánku tiež môže zlepšiť pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu.

Mirka
Zdroj foto: freepik.com