Čo je komfortná zóna a ako z nej vystúpiť?

Čo je komfortná zóna a ako z nej vystúpiť?

Zostávate v zamestnaní, ktoré vás ubíja, pretože sa bojíte neistoty v podobe hľadania novej práce a výpadku príjmu? Žijete vo vzťahu, ktorý vás dusí, pretože samota je vašou nočnou morou? Udržiavate vzťahy, ktoré vás vnútorne vyciciavajú, ale utešujete sa tým, že je to lepšie, ako byť sám? Zoznámte sa s komfortnou zónou.

V komfortnej zóne sa cítite bezpečne a pohodlne, hoci v nej nie ste šťastní ani spokojní. Inak povedané, “je v nej smrádek, ale teplúčko”. To znamená, že sa vyhýbate riziku, pretože máte strach z nového a nepoznaného.
Žijete spôsobom života, ktorý poznáte, pretože máte pocit akej-takej kontroly, hoci nie ste šťastní. Opustenie zóny pohodlia vo vás vyvoláva neistotu, strach a úzkosť. Potom sa môže stať, že roky zotrváte v zamestnaní, ktoré vás nenapĺňa, až vyhoríte alebo dostanete výpoveď.

Vystúpenie z komfortnej zóny si vyžaduje odvahu, poriadnu dávku motivácie a dôveru v život. Kľúčová pre vystúpenie z komfortnej zóny je zmena myslenia. Každá maličkosť, ktorú v tomto smere urobíte, vám dodá sebadôveru, prinesie viac spokojnosti a radosti do života a stanete sa lepšou verziou seba samého.

Ako vyjsť z komfortnej zóny?

Ešte v roku 1908 urobili dvaja výskumníci pokus na myšiach. Zistili, že myši, ktoré dostali mierny elektrický šok, mali väčšiu motiváciu nájsť východisko z bludiska. Čo to znamená pre vás?

Optimálna úroveň tlaku a úzkosti zvyšuje výkon, avšak veľký tlak vyvoláva paniku. Z toho vyplýva, že najlepší spôsob, ako vystúpiť zo zóny komfortu, je urobiť to postupne a po malých krokoch. Ak napríklad pociťujete paniku z výpovede z práce, pretože chcete naštartovať vlastný biznis, začnite ho budovať popri zamestnaní. Chcete schudnúť, ale milujete sladkosti? Nevylúčte ich z jedálnička zo dňa na deň, ale postupne. Teda začnite menej sladiť, znížte množstvo alebo presedlajte na zdravšie maškrty.


Zdroj foto: pexels.com

Okrem toho sa vám zídu nasledovné tipy:

  • Ak chcete vo svojim živote zmeniť mnoho vecí, na začiatok si vyberte jednu a pustite sa do vystúpenia z komfortnej zóny, aby ste stanovený cieľ dosiahli.
  • Zmeňte svoju rutinu. Pracujete z domu? Potom z času na čas zájdite do kaviarne a pracujte tam. Cestujete z práce autom? Nechajte ho doma a choďte po vlastných alebo hromadnou dopravou.
  • Osvojte si novú zručnosť, napríklad absolvovaním kurzov či školení.
  • Vedzte, že strach prekonáte iba tak, že sa mu postavíte čelom. Máte paniku zo šoférovania? Nemusíte rovno sadnúť do auta sami, ale objednajte sa na kondičné jazdy. Chodíte rok čo rok na dovolenku na rovnaké miesto? Zmeňte to.
  • Začnite športovať, pretože cvičenie mení postavu a posilňuje zdravie, ale zároveň dodáva sebavedomie.
  • Nadviažte rozhovor s cudzím človekom, začnite otužovať, učte sa jazyky. Je mnoho spôsobov, ako opustiť komfortnú zónu.
  • Ak často hovoríte nie zo strachu zo zmeny, skúste častejšie povedať áno a otvoriť sa novým zážitkom.
  • Nájdite si svoju komunitu, teda ľudí, ktorí vás prijímajú, podporujú a majú radi. Aj v dnešnej dobe je to možné.
  • Sme zahltení informáciami a mnohí aj závislí na sociálnych sieťach. Riešením je digitálny detox, ktorý môže byť poriadnym vystúpením zo zóny komfortu.
  •  Praktizujte vedomú spotrebu, teda rozlišujte medzi želaniami a potrebami a nakupujte iba to, čo naozaj potrebujete.

Mirka
Zdroj foto: pexels.com