Nechutí vám mäso? Aj toto sú zdroje bielkovín!

Nechutí vám mäso? Aj toto sú zdroje bielkovín!

Bielkoviny patria k základným živinám, ktoré ľudské telo pre správne fungovanie potrebuje. Väčšina z nás so zdrojmi bielkovín spája hlavne mäso. Pravdou však je, že proteíny sú bohato zastúpené aj v iných potravinách. V prípade, že sa ich rozhodnete zaradiť do svojho jedálnička, dodáte telu nielen bielkoviny, ale aj ďalšie dôležité látky.

Ryby a morské plody
Hoci odborníci neustále zdôrazňujú, že ryby sú v našom jedálničku stále nedostatočne zastúpené, len ťažko sa prebojovávajú na naše stoly. Je to na škodu, pretože ryby sú okrem bielkovín bohaté aj na nenasýtené mastné kyseliny, ktoré prospievajú srdcu. Morské ryby, ako losos či sardinky tiež obsahujú vápnik. Ryby by sa v našom jedálnom lístku mali vyskytovať aspoň dvakrát týždenne.

Strukoviny
Strukoviny patria tiež do kategórie potravín, ktoré stále u nás nepatria medzi obľúbené, hoci sa tento trend pomaly mení. Sú bohaté na proteíny, na rozdiel napríklad od mäsa nezvyšujú hladinu cholesterolu v krvi a sú aj zdrojom ďalších živín. Za najbohatšie zdroje proteínov sú považované hrach, fazuľa, cícer, sójové bôby, šošovica atď.

Mliečne výrobky a vajíčka
Na bielkoviny sú bohaté aj mliečne výrobky, ktoré by sme mali konzumovať dennodenne. Vhodné sú jogurty, syry, mlieko, tvaroh a tiež kefíry. Zabúdať nemožno ani na konzumáciu vajíčok. Snažte sa preferovať tie z domáceho chovu!

Celozrnné produkty
Nadšenci zdravého stravovania uprednostňujú celozrnné produkty pred rafinovanými, pretože obsahujú neporovnateľne viac cenných látok, medzi ktoré patria aj bielkoviny. Preto je vhodné do jedálnička zaradiť celozrnné obilniny (amarant, špalda, quinoa, raž, ovos), ale aj tmavú ryžu, celozrnné cestoviny a pečivo.

Orechy a semená
Podľa odporúčaní by sme denne mali zjesť aspoň za hrsť rozličných orechov. V prípade, že nekonzumujete mäso, malo by byť toto množstvo ešte väčšie. Za vhodné zdroje proteínov sa považujú mandle, kešu oriešky, tekvicové, sezamové alebo chia semiačka.

Proteínové výživové doplnky
V prípade, že pravidelne športujete a nejete mäso, je viac ako vhodné zvážiť užívanie bielkovinových prípravkov. Medzi vysoko stráviteľné bielkoviny patrí napríklad srvátka. Srvátkový proteín okrem toho, že je zdrojom bielkovín, pomáha regulovať chuť do jedla a hladinu cukru v krvi. Stále je veľa tých, ktorí preferujú sójový proteín, hoci sóju možno aktuálne zaradiť skôr medzi kontroverzné potraviny. Veľmi obľúbený je tiež kazeínový proteín.

-m-