Med a škorica. 3 dôvody, prečo sa ich oplatí jesť spoločne

Med a škorica. 3 dôvody, prečo sa ich oplatí jesť spoločne

Počas jesene a zimy konzumujeme med a škoricu častejšie, veľakrát aj spoločne. Výborne chutia a majú značné množstvo zdravotných benefitov.

Všetci vieme, že konzumácia medu i škorice má veľa pozitív. Tak napríklad pravidelný príjem cejlónskej škorice doplní do tela množstvo antioxidantov chrániacich bunky pred oxidačným stresom. Má protizápalové a antimikrobiálne účinky. Je výborným prostriedkom na stabilizáciu krvného cukru, podporuje zdravie srdca i mozgu.
Čo sa týka medu, je takisto nabitý antioxidantmi, bojujúcimi proti škodlivým voľnými radikálom. Okrem toho zlepšuje kvalitu spánku, zmierňuje kašeľ, pomáha hojiť rany a je dobrý na posilnenie imunity.

Aké sú ich TOP 3 účinky na zdravie, ak si ich pravidelne doprajete spoločne?

Môžu znížiť riziko vzniku srdcových ochorení
Existujú vedecké štúdie podľa ktorých kombinácia medu a škorice prospieva srdcu a to tým, že med znižuje hladinu LDL cholesterolu i triglyceridov v krvi a zvyšuje hladinu HDL cholesterolu. Podobné účinky má aj škorica. Obe potraviny sú navyše nabité antioxidantmi, ktoré sú bojovníkmi proti škodlivým voľným radikálom. Tie poškodzujú bunky a spôsobujú ochorenia.

Sú pokladom pre pokožku
Trápi vás akné alebo iné kožné problémy? Potom vyskúšajte kombináciu medu a škoricového esenciálneho oleja. Podľa štúdie iránskych vedcov má med antibakteriálne, protizápalové a antioxidačné vlastnosti, ktoré účinnejšie fungujú pri ošetrovaní rán a popálenín ako konvenčná medicína. Škoricový olej má zasa silné protizápalové účinky. To znamená, že spoločne predstavujú sľubného bojovníka proti kožným problémom.

Pomôžu pri prechladnutí a posilňujú imunitu
Kombinácia medu a škorice je osvedčený babský recept, ktorý zmierňuje príznaky prechladnutia, ako napríklad bolesť hrdla či nádchu. Tiež výborne posilňuje imunitu, pretože je nabitý antioxidantmi. Konzumácia medu a škorice dokonca skracuje čas trvania prechladnutia. Tieto benefity sú potvrdené aj vedecky.

Ako si pripraviť med so škoricou doma?
Med v kombinácii so škoricou ponúkajú aj niektorí včelári. Avšak bez problémov si ho pripravíte aj doma podľa jednoduchého postupu – na 1 dl kvalitného slovenského medu použite 1 čajovú lyžičku cejlónskej škorice. Dobre premiešajte a každý deň si doprajte 1 – 2 čajové lyžičky.
Mirka