Máte problém s kĺbmi? Toto by ste mali jesť

Kĺby sú v ľudskom tele nevyhnutné kvôli bezproblémovému pohybu a flexibilite, udržiavaniu rovnováhy a stabiliy. Ak máte zdravé kĺby, zároveň sú chránené aj vaše kosti a tkanivá pred poškodením a, samozrejme, užívate si bezstarostný pohyb bez bolesti.

Skôr, ako sa pustíme do toho, ako sa stravovať pri problémoch s kĺbmi, pozrime sa spoločne na to, čo sú kĺby. Ide o pevné, alebo pohyblivé miesto, v ktorom sa spájajú viaceré kosti. Na to, aby mohol pohyb prebiehať bez problémov, kosti sa nepoškodzovali a vzájomne neodierali, je potrebné mať zdravú kĺbovú chrupavku.

Problémy s kĺbmi netrápia iba starších ľudí

Ťažkosti s kĺbmi má veľké množstvo ľudí po celom svete. Príčin je neúrekom. Najčastejšou z nich je vyšší vek, pretože s pribúdajúcimi rokmi sa telo opotrebúva a kĺby patria k najviac zaťažovaným miestam ľudského tela.

Okrem toho sú za tieto ťažkosti zodpovedné aj rôzne ochorenia, ako napríklad reumatoidná artritída, dna či lupus. Nadmerná záťaž v podobe fyzickej aktivity má takisto nepriaznivý vplyv na zdravie kĺbov. Samozrejme, opomenúť netreba ani nadváhu a obezitu, nesprávne držanie tela, genetické predispozície a zranenia.

Avšak pravdou je, že na každý problém existuje riešenie. Aj ťažkosti s kĺbmi môžeme zmierniť rôznymi opatreniami v rámci životného štýlu. Jednou z dôležitých oblastí je strava. Čo všetko potrebujú kĺby?

Bielkoviny

Pre zdravie kostí sú kľúčové bielkoviny. To platí aj pre budovanie spojivového tkaniva. Zatiaľ čo veľa ľudí prijíma nadbytok bielkovín, sú aj takí, ktorí ich jedia málo. Podľa odporúčaní by ste mali denne prijať 1,2 až 2 g bielkovín na kg hmotnosti. Avšak závisí to aj od životného štýlu, miery fyzickej aktivity, pohlavia a veku. Medzi zdroje bielkovín patria mäso, ryby, strukoviny, orechy, semená, tofu a mnohé ďalšie.

Protizápalové omega-3 tuky

V našich jedálničkoch chýbajú omega-3 tuky, ktoré disponujú silnými protizápalovými vlastnosťami. Ak nejete tučné ryby, vlašské orechy, chia či ľanové semiačka, zrejme trpíte ich deficitom. Skúste tieto potraviny zaradiť do jedálnička alebo si pomôžete kvalitnými doplnkami výživy.

Vitamín D, sulforafan, vápnik, fosfor a horčík

Pri vstrebávaní vápnika hrá kľúčovú rolu vitamín D. Vitamín D získavame od jari do jesene zo slnečného žiarenia. Počas chladných mesiacov je potrebné zvážiť jeho suplementáciu. Dôležitý je aj vitamín K, ktorý sa nachádza v zelenej listovej zelenine či fermentovaných potravinách. Vitamín C zasa podporuje tvorbu kolagénu, ktorý sa nachádza v chrupavkách. Céčko je bohato zastúpené v kivi, jahodách, červenej paprike či citrusoch.

Z fytonutrientov stojí za zmienku napríklad sulforafan, ktorý pomáha chrániť kĺby. Nachádza sa v keli, kapuste či brokolici. Opomenúť nemožno minerály, ako napríklad vápnik, horčík či fosfor. Nájdete ich v mliečnych výrobkoch, malých rybách (sardinky), zelenej listovej zelenine, mandliach, sezamových semiačkach či tofu.

Tipy, ako udržiavať kĺby zdravé

Kľúčom k zdraviu kĺbov je zdravý životný štýl. To znamená, že dôležitá je zdravá hmotnosť, pravidelná pohybová aktivita, relax a regenerácia. Problémom v tomto smere je aj fajčenie a najmä deficit vitamínu D, ktorým podľa odhadov trpí až 80 percent populácie.

Mirka

 

Zdroj foto: freepik.com