• 14.03.2016

Marcipánové rožteky

Obtiažnosť prípravy: ľahká (1B)
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 20 minút
Vystačí na: 16 kusov

Na cesto:

400 g hladkej múky
1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker
1 zarovnaná KL soli
25 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
150 ml vlažného mlieka
75 g rozpusteného masla
2 vajcia
Na náplň:
1 balíček Marcipánu Dr.Oetker
1 balíček Polevy tmavej Dr.Oetker
Na potretie:
1 PL mlieka
Ešte potrebujeme:
2 plechy na pečenie (30 x 40 cm)

1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme mlieko, maslo a vajce a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
2. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na kruh s priemerom asi 35 cm. Marcipán vyvaľkáme rovnakým spôsobom na kruh s takým istým priemerom ako cesto, položíme na cesto a nakrájame
na 16 rovnako veľkých dielov. Po obvode kruhu nastrúhame polevu. Každý kúsok zarolujeme smerom k špičke. Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie tak, aby špička rožteka bola dolu. Rožteky potrieme pomocou štetca alebo pierka mliekom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 4
Doba pečenia: asi 20 minút

3. Rožteky necháme vychladnúť. Môžeme podávať vlažné.


TIP:
Namiesto Polevy tmavej Dr.Oetker môžeme použiť aj Polevu svetlú Dr.Oetker alebo Polevu De Luxe Dr.Oetker.