Mandarínkové tartaletky so Zlatým klasom
Jemné mandarínkové tartaletky so Zlatým klasom sú lahodným spojením krehkého cesta, vanilkovo-smotanového krému a šťavnatých mandarínok. Ideálny dezert na každú príležitosť, ktorý poteší oko aj chuť.
Náročnosť: stredne náročné
Celkový čas: asi 85 minút
Čas prípravy: asi 60 minút
Vystačí na: 8 kusov
Prísady:
Na korpus:
- 200 g hladkej múky
- 75 g práškového cukru
- 90 g zmäknutého masla
- 1 vajce
- štipka soli
Potrebujeme: potravinársku fóliu, okrúhlu formičku na vykrajovanie (⌀ asi 12 cm), 8 ks formičiek na tartaletky
Na náplň:
- 1 plechovku mandarínok
- 400 ml mlieka
- 40 g cukru
- 1 balenie Zlatého klasu Dr. Oetker
Na meringue:
- 1 balenie 100 % vaječných bielkov Dr. Oetker
- 30 g práškového cukru
- štipka soli
Potrebujeme: mixér, cukrárske vrecko so zdobiacou špičkou
Príprava:
- Príprava korpusu
Na prípravu korpusu v mise zmiešame múku, cukor, maslo, vajce a soľ a vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na 30 minút do chladničky odpočinúť. Potom cesto vyvaľkáme na plát tenký asi 3 mm. Z neho povykrajujeme kruhy, ktoré dôkladne vtlačíme do vymastených formičiek. Dno tartaletiek poprepichujeme vidličkou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme:
- Elektrická rúra: 160 °C
- Teplovzdušná rúra: 140 °C
- Čas pečenia: asi 20 – 25 minút
Po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Vychladnuté korpusy vyklopíme z formičiek.
- Príprava náplne
Na prípravu náplne necháme mandarínky odkvapkať na sitku, potom ich nakrájame na drobné kúsky a nanesieme do stredu vychladnutých korpusov. Z mlieka a cukru pripravíme Zlatý klas podľa návodu na obale a hotovým pudingom zalejeme mandarínky na korpusoch. Tartaletky necháme trochu vychladnúť.
- Príprava meringue
Zo 100 % bielkov pripravíme dva bielky podľa návodu na obale. Bielky vyšľaháme mixérom na najvyššom stupni dotuha. Postupne k nim zašľaháme cukor a soľ. Bielkovú zmes potom naplníme do cukrárskeho vrecka a ozdobíme ňou tartaletky. Odložíme do chladničky.
TIP: Vrch meringue môžeme oflambovať flambovacou pištoľou.
Zdroj foto: Dr. Oetker