Kokosový olej je skvelý pre zdravie i krásu

Kokosový olej je skvelý pre zdravie i krásu

Kokosový olej je už dlhšiu dobu hitom nielen v stravovaní, ale aj v domácej kozmetike. Prečo by nemal chýbať vo vašej kuchyni a ani kúpeľni?

Je vhodný pri diéte
Hoci kokosový olej obsahuje veľa tukov, väčšina z nich je zdraviu prospešná, pretože slúžia ako energia pre činnosť mozgu a svalov. Tým pádom sa neukladajú vo forme tuku na ľudskom tele. Odborníci odporúčajú kokosový olej konzumovať všetkým tým, ktorí chcú byť nielen zdraví, ale aj momentálne držia nejakú diétu. Pomáha regulovať hlad a to kvôli obsahu mastných kyselín a tiež redukuje tvorbu nebezpečného tuku v brušnej oblasti. Odporúča sa zaradiť do jedálnička postupne a množstvo postupne zvyšovať.

Pomáha odstrániť plynatosť i kvasinky
Ak máte problém s nafúknutým bruchom a neviete sa zbaviť vaginálnej mykózy, ktorá je spôsobená premnožením kvasiniek Candida albicans, zaraďte do svojho jedálnička kokosový olej. Je vhodný na celkovú podporu trávenia.

Posilňuje imunitný systém
Kokosový olej obsahuje zdravé tuky, ako napríklad kyselinu laurovú, kaprylovú či kaprínovú. Mnohé vedecké štúdie potvrdili, že majú antibakteriálne a protivírusové účinky. To znamená, že podporujú činnosť imunitného systému a chránia človeka pred chrípkou, nachladnutím, herpesmi a ďalšími ochoreniami.

Je bojovníkom proti vráskam
Tento výborný olej možno použiť nielen na podporu zdravia, ale aj na kozmetické účely. Môžete ho pokojne pridať do domácich masiek na pleť či vlasy alebo niekoľko kvapiek dajte do nočného krému. Ak to budete robiť pravidelne, výrazne sa zredukujú vrásky na vašej tvári.

Je vhodný aj na prípravu jedál pri vyšších teplotách
Väčšina panenských olejov (olivový) nie je vhodná na tepelnú úpravu, pretože oxidujú a vytvárajú škodlivé voľné radikály. Keďže kokosový olej obsahuje hlavne mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom, možno ho využiť aj pri varení či pečení.

Znižuje riziko srdcovocievnych ochorení
Jednou z hlavných príčin kardiovaskulárnych ochorení je vysoká hladina cholesterolu v krvi. Zloženie kokosového oleja však spôsobuje zníženie hladiny zlého LDL cholesterolu a zvýšenie úrovne dobrého HDL cholesterolu.

Je pokladom pre vlasy
Kokosový olej hydratuje vlasovú pokožku, vlasy vyživuje a chráni pred škodlivými vplyvmi vonkajšieho prostredia. Ak máte zničené vlasy, je výbornou voľbou, ako napáchané škody eliminovať a mať opäť krásne vlasy.

Hydratácia pre pokožku celého tela
Máte suchú pokožku a potrebujete ju rýchlo hydratovať po kúpeli alebo po holení? Naneste na ňu krúživými pohybmi kokosový olej, uvidíte, ako sa rýchlo vstrebe. Môžete ho pokojne použiť aj pri problémoch s popraskanými perami a suchou pleťou na lakťoch či na pätách.

-m-