Karotenoidy zlepšia zdravie pokožky i očí. Kde ich nájdete?

Karotenoidy zlepšia zdravie pokožky i očí. Kde ich nájdete?

Vyskytujú sa najmä v žltooranžovom ovocí a zelenine, ako napríklad mrkva, paradajky, tekvica, paprika či rakytník.

Príroda nás denne ohromuje svojou rozmanitosťou a farebnosťou bez toho, aby sme si to vôbec uvedomovali. Výskumy z posledných rokov dokazujú, že vo farbivách vyskytujúcich sa v prírode, sú doposiaľ nepoznané možnosti ich využitia a to nielen pre ľudské zdravie.

Dnes už vieme, že sú pre naše zdravie rovnako dôležité ako vitamíny či minerály. Sú to totiž esenciálne zlúčeniny, naše telo si ich nevie vyrobiť, získavame ich len rastlinnou potravou. Nazývame ich spoločným názvom – karotenoidy.

Čo sú vlastne karotenoidy

Karotenoidy tvoria skupinu pigmentov produkovaných predovšetkým rastlinami, ale aj niektorými baktériami a hubami. Štruktúra každého karotenoidu určuje jeho farbu a chemické vlastnosti.

Tieto pigmenty patria medzi najrozšírenejšie fytochemické látky rozpustné v tukoch. Hoci existuje viac ako 1 100 rôznych karotenoidov, až 50 z nich sa bežne nachádza v našej každodennej strave.

Vyskytujú sa najmä v žltooranžovom ovocí a zelenine, ako napríklad mrkva, paradajky, tekvica, paprika, z ovocia môžeme spomenúť rakytník. Hoci sú maskované chlorofylmi, nájdeme ich aj v takmer každej zelenej listovej zelenine. Karotenoidom, alebo potravinám bohatým na tieto pigmenty, sa prostredníctvom rôznych mechanizmov účinku pripisuje niekoľko pozitívnych zdravotných účinkov.

Zoznámte sa s karoténmi a xantofylmi

Podľa chemickej štruktúry sa karotenoidy delia na rastlinné látky bez kyslíka (karotény) a obsahujúce kyslík (xantofyly). Karotény sú rozpustné v tukoch a patria medzi ne napríklad β-karotén, známy pre svoju provitamínovú aktivitu.

Karotenoidy provitamínu A sa môžu následne premeniť na vitamín A, ktorý je nevyhnutný pre rast, správnu funkciu imunitného systému a zdravie očí. Karotény sa nachádzajú hlavne v oranžovom, žltom alebo červenom ovocí a zelenine. Majú dobrú tepelnú stabilitu a vo všeobecnosti ich ľudský organizmus dokáže ľahšie využiť z varenej stravy ako zo surovej.

Najväčšie množstvo karoténov sa nachádza vo vonkajších listoch alebo kôre. Z tejto kategórie karotenoidov sú najznámejšie β-karotén (mrkva, melón, papája, mandarínky, sladký zemiak, tekvica)  a lykopén (paradajky, šípky).


Zdroj: pexels.com

Xantofyly sú prítomné najmä v zelenej listovej zelenine, ale asi 50 % z nich sa stráca v dôsledku tepelného opracovania. Xantofyly sa delia ďalej do dvoch tried podľa obsiahnutej kyslíkovej skupiny – hydroxykarotenoidy (napríklad luteín) a keto- alebo oxokarotenoidy (napríklad astaxantín). Xantofyly nemajú provitamínovú aktivitu, ale oproti karoténom sú farebnejšie, hydroxykarotenoidy vytvárajú hlavne žlté odtiene a ketokarotenoidy červené odtiene farieb.

Xantofylové karotenoidy nás chránia pred prílišným slnečným žiarením, najviac sú však spájané so zdravím očí. Z tejto kategórie karotenoidov sú najznámejšie: kryptoxantín (kukurica, paprika, vaječný žĺtok, citrusové plody), luteín (kukurica, mrkva, žlté ovocie, vaječný žĺtok), zeaxantín (kukurica, cirok, paprika), astaxantín (ryby, kraby, riasy), kapsantín (červená paprika), rubixantín (šípka), krocetín (šafran).

Prečo sú karotenoidy dôležité pre zdravie?

Provitamín A a takmer 50 rôznych karotenoidov, vyskytujúcich sa najmä v ovocí a zelenine, svojou antioxidačnou aktivitou chráni bunky a tkanivá pred poškodením voľnými radikálmi. Týmto účinkom vlastne posilňujú a zabezpečujú správne imunitné funkcie organizmu.

Taktiež sa podieľajú na ochrane pred spálením slnečným žiarením a dokážu oddialiť nástup niektorých typov rakoviny. Konzumácia dostatočného množstva karotenoidov sa pozitívne odzrkadlí aj na stave našich očí, pokožky, nechtov a vlasov, čo dokazuje ich priaznivý vplyv na naše zdravie.

Na to, aby bol náš príjem karotenoidov dostatočný, mali by sme každý deň skonzumovať odporúčaných päť porcií ovocia a zeleniny.
-m-