Kapusta je zdravá, ale viete prečo?

Kapusta je zdravá, ale viete prečo?

Chudnete a chcete sa prečistiť? Kapusta vám pomôže. Ak ju budete jesť pravidelne, môžete sa tešiť na množstvo ďalších benefitov.

100 gramov kapusty obsahuje len 24 kcal, 3 g vlákniny, 1,3 g bielkovín, až 60 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C, 95 % ODD vitamínu K, vitamíny zo skupiny B a viaceré minerály a stopové prvky. Obsahuje aj veľa antioxidantov. Skvelé zloženie kapusty ju predurčuje k tomu, aby sa stala pravidelnou súčasťou nášho jedálnička. Tu je aspoň niekoľko pozitív konzumácie kapusty.

  • Do tela doplní vitamín C

Vitamín C je základom silnej obranyschopnosti, zabraňuje krvácaniu, vzniku infekcií, predčasnému starnutiu i vzniku psychických problémov. V sto gramoch kapusty je až 36,6 mg vitamínu C. Samozrejme, platí to pre čerstvú kapustu, pretože tepelnou úpravou dochádza k stratám vitamínu C.

  • Je zdrojom vlákniny

V našej strave stále chýba vláknina, hoci je pre nás dôležitá. Napraviť to možno aj konzumáciou kapusty. Dostatok vlákniny znižuje riziko viacerých zdravotných ťažkostí, ako je zápcha, žalúdočné vredy, bolesti hlavy, poruchy trávenia a mnohé ďalšie.

  • Obsahuje síru

Hoci síra sa v rámci zdravého stravovania a fungovania nášho tela nespomína až tak často, nič to nemení na tom, že je bojovníčkou proti infekciám. Pomôže vám aj vtedy, keď máte zapálené rany alebo trpíte vredovými ochoreniami.

  • Je prevenciou rakoviny

V kapustovej zelenine sa nachádzajú významné antioxidanty s protirakovinovými účinkami. Jedná sa o lupeol, sinigrín a známy sulforafan. Tieto zlúčeniny stimulujú činnosť dôležitých enzýmov a inhibujú rast nádorov. Aj tu však platí, že ak chceme tieto zlúčeniny dostať do svojho tela, musíme jesť kapustu tepelne neupravenú.

  • Prospieva zraku

V kapuste nájdete aj betakarotén, ktorý patrí do skupiny antioxidantov. Jeho hlavnou úlohou je, že chráni pred vznikom makulárnej degenerácie a vôbec podporuje zdravie zraku. Spája sa aj so znižovaním rizika vzniku rakoviny prostaty.

  • Obsahuje minimum kalórií

Kapusta rozhodne patrí do diétneho jedálnička – skvelo zasýti a obsahuje minimum kalórií. Výborná je ako súčasť šalátu, smoothie alebo vo forme kapustovej polievky.

  • Chráni pred vznikom demencie

Vitamín K je dôležitý pre správnu zrážanlivosť krvi, ale dáva sa do spojitosti aj s prevenciou chorôb, ako je Alzheimerova choroba. Zdravie mozgu podporuje aj vitamín C a antokyány, ktoré sú však hojnejšie zastúpené v červenej kapuste.

-w-