Kaki – bojovník proti chorobám

Chrumkavé, oranžové a jemne sladké kaki je nezameniteľným druhom ovocia, ktoré sa stáva bežnou súčasťou nášho jedálnička. Kaki pochádza z Číny, aj keď je v súčasnosti považované za ovocie Japoncov, ktoré nechýba na žiadnom slávnostne prestretom stole.

Obľubuje podmienky, ktoré poskytuje mierne pásmo. Jeme ho čerstvé, sušené a čoraz častejšie sa podáva aj vo varenej forme. V nedozretej forme obsahuje veľa tanínu, ktorý spôsobuje trpkosť plodov. Keď dozreje, trpkosť sa vytratí. Ovocie kupujeme tvrdé. Pri domácom skladovaní postupne zmäkne a stáva sa chutnou pochúťkou.

Prečo konzumovať kaki?

Kaki je pomerne málo kalorické ovocie, ktoré obsahuje bohatú zásobu vlákniny, vitamínov a minerálov. Hodí sa pre spestrenie raňajok, na desiatu i ako zložka diét na zníženie hmotnosti. Bohaté zastúpenie majú KATECHÍNY, ktoré zmierňujú infekcie, zápaly a zabraňujú krvácaniu. ANTIOXIDANTY netreba špeciálne predstavovať – eliminujú škody napáchané voľnými radikálmi, spomaľujú starnutie a zabraňujú vzniku rozličných ochorení. Okrem toho znižujú riziko vzniku srdcových ochorení, ktorým patria popredné miesta v štatistikách úmrtnosti. V ovocí sa vyskytuje vitamín C a vitamíny skupiny B, draslík, mangán, meď a fosfor. KYSELINA BETULINOVÁ, v kombinácii s ostatnými látkami zastúpenými v kaki, disponuje schopnosťou zabrániť vzniku nádorových ochorení.
Najnovšie výskumy poukazujú na skutočnosť, že kaki slúži ako prevencia proti astme a ochoreniam pľúc. Šťava z kaki sa považuje za vhodný prostriedkov zmierňujúcich opicu.

Možnosti využitia kaki

Kaki výborne chutí čerstvé ako zložka ovocných šalátov. Sušená forma sa hodí do pudingov alebo ako súčasť ovsených vločiek na raňajky. V Kórei sa s kaki pripravuje špeciálny ocot. Z kaki je možné pripraviť chutný kompót.
Ďalšou z možností je použitie kaki ako prísady do chutných sladkých koláčov. Recept na jeden z nich vám ponúkame.

Lahodný koláč z kaki ovocím

Suroviny:

1 šálka pyré pripraveného z očisteného a pretlačeného kaki, 1 šálka práškového cukru, ½ šálky masla (odhadom) , 1 vajíčko, 2 šálky hladkej múky, 1 lyžička sódy bikarbóny, 1 lyžička škorice, ½ lyžičky mletého klinčeka, ½ lyžičky muškátového orieška, 1 šálka sekaných vlašských orechov

Postup:

Najskôr dôkladne premiešajte sypké prísady v jednej miske. V druhej rozmiešajte maslo s práškovým cukrom, pridajte vajíčko a sypké zložky z prvej misky. Nakoniec nasledujú sekané vlašské orechy, dajte na plech a pečte pri 200 stupňoch Celzia asi 15 minút.

 

MIMI
Foto: freedigitalphotos.net/Grant Cochrane