Jedzte banány!

 Banán je bohatý na minerálne látky. V obsahu draslíka  nemá medzi ovocím súpera. Draslík okrem iného viaže žalúdočnú kyselinu a pôsobí ako prirodzená ochrana proti prekysleniu žalúdka (to je dôležité napr. pri strese a ako prevencia proti vzniku žalúdočných vredov).

Dôležitá súčasť mnohých enzýmov - horčík - je v banáne taktiež obsiahnutý v mimoriadnom množstve. Ak chýba organizmu horčík, pri športe alebo telesnej námahe človek trpí svalovými kŕčmi. Navyše sa horčík a draslík podieľajú na regulácii krvného tlaku a tak chránia organizmus pre infarktom.

Okrem toho banán obsahuje aj dôležité železo, meď, fluór, vápnik, sodík, jód a fosfor.

Bielkoviny sú v ovocí obsiahnuté iba zriedkavo, ale banán poskytuje všetkých osem esenciálnych aminokyselín, ktoré si organizmus nevie vyrobiť.

Banán prekypuje vlákninami, teda nie je pravda to, že spôsobuje zápchu. Naopak: tráviacim traktom prechádza rýchlo a viaže na seba škodlivé odpadové látky.

Ani ďalšie tvrdenie, že po banánoch sa priberá, sa nezakladá na pravde. 100 g banánu obsahuje 96 kalórií a iba 0,2 mg tuku (rovnaké množstvo jabík 0,4 mg). Toto množstvo tuku však stačí na to, aby z neho organizmus získal vitamíny rozpustné v tukoch, ako napr. vitamín E.

Vitamínov je napokon v banáne taktiež dosť,  predovšetkým vitamínov skupiny B, zodpovedných za dobrý stav nervov. Je dokonca dokázané, že deti, ktoré jedia veľa banánov, sú lepšie ako ostatné. Banán obsahuje dvakrát toľko vitamínu A ako pomaranč a o tretinu viac vitamínu C než jablko.

Banán však dokáže ešte viac. Pozitívne ovplyvňuje duševný stav. Obsahuje totiž serotonín a tryptofan, ktorých nedostatok vyvoláva depresie a je príčinou zlých nálad.

Jedzte teda banány budete nielen zdraví ale aj veselí!