Jedna z najvýživnejších potravín na svete - špenát


BRATISLAVA 28. marca (WEBNOVINY)

Špenát je jednou z najvýživnejších potravín na svete, ktorá má zároveň minimum kalórií. Jedna šálka tejto chutnej listovej zeleniny obsahuje viac ako dennú odporúčanú dávku vitamínov K a A, takmer celú dávku mangánu a kyseliny listovej a 40 percent horčíka. Nájdete v ňom množstvo ďalších živín vrátane vlákniny, vápnika a bielkovín. Nezanedbateľné plus je v tom, že jedna šálka surového špenátu nemá ani len desať kilokalórií.

Potravina, ktorú mnoho detí a dokonca aj dospelých nemôže ani cítiť, pôsobí aj ako prevencia proti rakovine. Je v nej totiž viac ako desať rôznych flavonoidov, ktoré majú antioxidačné účinky. Bojujú proti účinkom nebezpečných voľných radikálov, ktoré sa spájajú práve s týmto zákerným ochorením. Istý výskum napríklad ukázal, že ženy, ktoré pravidelne konzumujú špenát, menej riskujú rakovinu prsníka. Vedci sa tiež nazdávajú, že môže pomôcť aj pri rakovine kože či žalúdka.

Časopis Journal of Nutrition v roku 2004 zverejnil výskum, v ktorom zistili, že špenát obsahuje karotenoid neoxantín, ktorý ničí bunky rakoviny prostaty. Flavonoid zvaný kaempferol zas znižuje riziko vzniku rakoviny vaječníkov.

Špenát prospieva aj srdcu. Jeho antioxidačné vlastnosti dokážu predísť škodlivej oxidácii cholesterolu, ktorá je pre srdce i cievy mimoriadne nebezpečná. Horčík zas zabezpečuje zdravý krvný tlak, rovnako ako draslík, pričom špenát zároveň obsahuje málo sodíka, ktorého nadbytok tlak zvyšuje. Skúste si dať čo i len malý špenátový šalát, uvidíte, že sa to na vašom tlaku prejaví.

Čo sa týka spomínanej kyseliny listovej, je možné, že dokáže znížiť riziko mŕtvice. Ukázal to výskum z roku 2007, no túto súvislosť je ešte potrebné preveriť. Rovnako by ju mali konzumovať tehotné ženy, pretože je mimoriadne dôležitá pre správny vývin plodu.

Táto zelenina zabezpečí, aby vám to lepšie myslelo. Doprajte si ju pravidelne a ochránite váš mozog pred predčasným starnutím a jeho typickými prejavmi. Ak vám záleží na tom, aby váš mozog správne fungoval aj v pokročilejšom veku, riaďte sa jednoduchým pravidlom - čím tmavšia listová zelenina, tým lepšie.

Špenát si dokáže poradiť aj s problémami so zrakom, dokonca aj pri makulárnej degenerácii spôsobenej vekom. Je totiž dobrým zdrojom betakaroténu či luteínu, ktoré prospievajú očiam. V tomto prípade je lepšie uprednostniť tepelne upravený špenát.

Vitamín K, ktorý nájdete práve v špenáte, dokáže zadržiavať vápnik v kostiach, takže sú pevnejšie. K tomu prispievajú aj ďalšie minerály, ktoré táto mimoriadne zdravá zelenina obsahuje. Takže ak sa bojíte osteoporózy, špenát je jednou z odpovedí.

Okrem spomínaných pozitívnych účinkov dokáže špenát zabrániť vzniku vredov a vďaka rozmanitým fytonutrientom a pigmentom ochráni pokožku pred škodlivým UV žiarením.

Pri špenáte si nemožno nespomenúť na legendárneho Pepka námorníka. Ten ho miloval a vďačil mu za svoje svaly. Niečo na tom skutočne je, špenát obsahuje toľko bielkovín a ďalších živín, že najmä u detí prispieva k správnemu rastu.


Pridajte sa k nám na Facebooku a majte prehľad o svojom zdraví.

Zdroj: livestrong.com, organicfacts.net