Je pre vás rebarbora dobrá, ak máte problém s tlakom či zápchou?

Rebarbora je u nás v posledných rokoch pomerne známou rastlinou a mnohí z nás už iste ochutnali jedlá z nej. Najčastejšie ju môžeme okúsiť vo forme rôznych koláčov alebo chutného kyslastého džemu. Avšak existujú aj mnohé iné variácie jedál z rebarbory.

Táto rastlina má dlhú históriu. Udáva sa, že v Číne ju ľudia používali ako potravinu a ako liek už pred 3 000 rokmi. Rebarbora je teda známa aj mnohými prospešnými účinkami na náš organizmus a oplatí sa jej venovať pozornosť.

Čo všetko obsahuje rebarbora?

Rebarbora je bohatou zásobárňou vitamínov a minerálov. 100 g tejto rastliny obsahuje asi 20 kalórií, 0,13 g tukov, 3,07 g sacharidov a 0,78 g bielkovín. Okrem toho má vysoký podiel vlákniny, konkrétne 2,73 g. Zaujímavý je obsah kyseliny jablčnej, šťaveľovej a citrónovej. Z vitamínov je to najmä vitamín A, C a K, vitamíny skupiny B. Minerálne látky sú zastúpené v podobe železa, vápnika, draslíka, horčíka či zinku.

Táto skromná rastlinka má naozaj čo ponúknuť. Kde všade nám môže byť prospešná?

Upravuje krvný tlak

Vysoký obsah draslíka v rebarbore je dobrým spojencom proti škodlivým účinkom nadmerného množstva soli, ktorej dnes konzumujeme priveľa a ktorá, okrem iného, prispieva aj k vysokému krvnému tlaku. Podľa štúdie publikovanej v European Heart Journal ženy, ktoré mali najvyšší príjem draslíka, mali o 13 percent nižšiu pravdepodobnosť srdcového infarktu alebo mŕtvice.

Vo všeobecnosti sa rebarbora považuje za prírodný liek proti kadiovaskulárnym chorobám.

Zdroj: freepik.com

Proti zápche

Zápcha je nepríjemným problémom, ktorý v dnešnej dobe trápi mnohých ľudí. Veľa sa však dá ovplyvniť práve výberom vhodných potravín, ku ktorým patrí aj rebarbora.

Je to najmä vďaka obsahu skupiny zlúčenín nazývaných sennosidy, ktoré pôsobia ako prírodné preháňadlo a pomáhajú tak predchádzať zápche. Je tiež bohatým zdrojom vlákniny, ktorá pomáha udržiavať správnu funkciu tráviaceho systému.

Ďalšie pozitívne účinky

Rebarbora je teda veľmi prospešná pre ľudí, ktorých trápi krvný tlak či zápcha. Okrem toho má však veľa ďalších účinkov na naše zdravie. Sú to najmä tieto:

  • Prevencia osteoporózy - rebarbora obsahuje vitamín K, ktorý je známy tým, že podporuje proces ukladania vápnika v kostiach. Vedecké štúdie preukázali, že ľudia s vyšším príjmom vitamínu K menej často trpeli zlomeninami bedra.

  • Lepšie hojenie rán - vitamín K pôsobí pozitívne na zrážanie krvi, preto podporuje rýchlejšie hojenie rôznych rán.

  • Protirakovinové účinky - rebarbora obsahuje takzvané antokyány. Ide o zlúčeniny, ktoré majú protizápalové účinky a pomáhajú neutralizovať voľné radikály, v dôsledku čoho môžu chrániť pred niektorými typmi rakoviny.

  • Podpora zraku - obsah vitamínu C a luteínu pomáha v boji proti poškodeniam zraku, najmä v podobe sivého zákalu alebo vekom podmienených degeneratívnych ochorení očí.

Zdroj foto: freepik.com

Na toto pozor!

Rebarbora je síce dobrá pre zdravie, no týka sa to len jej stopiek. Listy obsahujú vysokú koncentráciu kyseliny šťaveľovej a jedovatých zlúčenín, ktoré by mohli zdravie poškodiť.

Neodporúča sa konzumovať rebarboru v surovom stave, ale až po prevarení aspoň 10 minút alebo rôzne tepelne spracovanú.

Podľa viacerých odborníkov by sa rebarbora nemala podávať deťom do 10 rokov, neodporúča sa ani v tehotenstve, alebo pri ochoreniach obličiek, močových ciest či reumatizme.

S jej konzumáciou to vo všeobecnosti netreba preháňať a postačí si ju dopriať dvakrát týždenne.

 

Zdroj foto: freepik.com