Jarné krupoto s medvedím cesnakom a žihľavou

Jarné krupoto s medvedím cesnakom a žihľavou

Ingrediencie:

  • 500 ml zeleninového vývaru alebo vody

  • 100 g krúp

  • 10 ml olivového oleja + 1 lyžica masla

  • 1 šalotka nakrájaná nadrobno

  • 1 strúčik cesnaku

  • 1 dl bieleho suchého vína

  • šťava z 1 citrónu

  • 1 lyžica mascarpone​

Pesto:

  • 150 ml olivového oleja

  • 30 g parmezánu, pecorina alebo iného tvrdého syra

  • 30 g mladých žihľavových listov

  • 30 g listov medvedieho cesnaku

  • soľ

  • čierne korenie​

Postup:

  1. Na masle a olivovom oleji nechajte zosklovatieť šalotku, pridajte nasekaný cesnak a premiešajte.

  2. Pridajte krúpy, restujte cca 1 minútu, prilejte víno, premiešajte a po chvíľke prilejte vývar.

  3. Varte zľahka za občasného premiešania asi 30 minút (al dente). Krúpy absorbujú všetku tekutinu.

  4. Medzitým si pripravte pesto: očistené listy mladej žihľavy a medvedieho cesnaku vložte do mixéru. Pridajte syr, časť oleja a všetko nahrubo rozmixujte.

  5. Prilejte zvyšný olej, osoľte, okoreňte a ešte raz krátko rozmixujte, čím vznikne pesto.

  6. Pridajte ho ku krúpam spolu s mascarpone a dôkladne premiešajte.

  7. Dochuťte citrónovou šťavou, soľou a korením podľa chuti.