
Jarné krupoto s medvedím cesnakom a žihľavou
Ingrediencie:
-
500 ml zeleninového vývaru alebo vody
-
100 g krúp
-
10 ml olivového oleja + 1 lyžica masla
-
1 šalotka nakrájaná nadrobno
-
1 strúčik cesnaku
-
1 dl bieleho suchého vína
-
šťava z 1 citrónu
-
1 lyžica mascarpone
Pesto:
-
150 ml olivového oleja
-
30 g parmezánu, pecorina alebo iného tvrdého syra
-
30 g mladých žihľavových listov
-
30 g listov medvedieho cesnaku
-
soľ
-
čierne korenie
Postup:
-
Na masle a olivovom oleji nechajte zosklovatieť šalotku, pridajte nasekaný cesnak a premiešajte.
-
Pridajte krúpy, restujte cca 1 minútu, prilejte víno, premiešajte a po chvíľke prilejte vývar.
-
Varte zľahka za občasného premiešania asi 30 minút (al dente). Krúpy absorbujú všetku tekutinu.
-
Medzitým si pripravte pesto: očistené listy mladej žihľavy a medvedieho cesnaku vložte do mixéru. Pridajte syr, časť oleja a všetko nahrubo rozmixujte.
-
Prilejte zvyšný olej, osoľte, okoreňte a ešte raz krátko rozmixujte, čím vznikne pesto.
-
Pridajte ho ku krúpam spolu s mascarpone a dôkladne premiešajte.
-
Dochuťte citrónovou šťavou, soľou a korením podľa chuti.