Jabĺčkami a hruškami proti chrípke

Jabĺčkami a hruškami proti chrípke

Dopujete sa živinami v snahe neochorieť na chrípku alebo iné vírusové ochorenie? Konzumácia niekoľkých kusov jabĺk a hrušiek denne je schopná posilniť vašu obranyschopnosť natoľko, že budete odolávať vírusom a baktériám, ktoré sa okolo len tak hemžia. Navyše získate mnoho ďalších zdravotných benefitov.

Prečo práve jablká?

Často sa snažíme posilniť obranyschopnosť a bojovať proti chorobám drahými výživovými doplnkami. Zabúdame, že ovocie bežne dostupné v našich končinách, má cenu zlata. Za poklad pre zdravie možno označiť aj jablká, ktoré sú plné vitamínov A, C, E, skupiny B, vápnika, draslíka, horčíka, fosforu, enzýmov, aminokyselín, vlákniny atď. atď. Výživný koktail cenných látok posilňuje obranyschopnosť, a tým je telo človeka odolnejšie proti voľným radikálom z vonkajšieho prostredia. Ak vás už chrípka „drapla“ do svojich pazúrov, nápomocný pri liečbe môže byť čaj, ktorý pripravíte zo šupiek jabĺk. Jablčný ocot zmiešaný s vodou môže byť vhodným kloktadlom pri bolestiach hrdla. Pri zachrípnutí zasa pomáha pečené jablko s medom.

Aký je ďalší okruh pôsobenia? Jablká sú prostriedkom, ako odstrániť fyzickú i psychickú únavu. Sú bojovníkmi proti zápche. Vysoký obsah vitamínov skupiny B kladne ovplyvňuje nervovú sústavu.

Šťavnatá, sladká a výživná hruška

Ak k jabĺčkam pridáte hrušky, získate množstvo zdravotných výhod. Hrušky sú, podobne ako jablká, bohaté na vitamíny A, C, E, skupiny B, draslík, meď, fosfor, vlákninu a ďalšie látky. V chrípkových obdobiach sa odporúča konzumácia hruškovej šťavy, ktorá výrazne podporuje imunitný systém. Platí to i vtedy, keď telo trpí horúčkou, hrušková šťava vnútorne organizmus „ochladí“.

Hrušky sú cenené kvôli vysokému obsahu antioxidantov, preto je ich konzumácia vhodná pri vysokom krvnom tlaku a vysokej hladine cholesterolu. Kvôli obsahu bóru a jeho účinku na udržanie hladiny vápnika, sa hrušky odporúčajú aj pri osteoporóze. Zaujímavosťou je, že jedna hruška obsahuje asi 6 gramov vlákniny, pričom denná požiadavka je asi 30 gramov, teda tieto sladké plody sú stvorené pre ľudí trpiacich zápchou. Hrušky by nemali chýbať ani v jedálničku tehotných žien, pretože sú zdrojom pre plod dôležitej kyseliny listovej.

 
M.