Jabĺčka a hrušky dozrievajú v jeseni. Prečo ich jesť?

Jabĺčka a hrušky dozrievajú v jeseni. Prečo ich jesť?

Jablká a hrušky sú neodmysliteľnou súčasťou slovenskej jesene. Mnohí z nás ich berú ako samozrejmosť a neuvedomujú si to, že sú nielen chutné, ale aj zdravé. Prečo sa ich oplatí jesť?

Šťavnaté jabĺčka

Mnoho vedeckých štúdií potvrdilo, že jablká patria medzi najzdravšie druhy ovocia vôbec. Sú nabité mnohými prospešnými látkami, ako sú vitamíny, minerály či vláknina. Aké sú ich menej známe účinky?

  • Pomáhajú udržiavať zdravie mozgu a predstavujú prevenciu Alzheimerovej choroby. Za tieto účinky je zodpovedný hlavne kvercetín, ktorý je významným antioxidantom nachádzajúcim sa v jablkách.
  • Podľa jednej zo štúdií, ktorá bola vykonaná na viac ako 9 200 mužoch, ktorí konzumovali jablká počas 28 dní, pravidelná konzumácia jabĺk vedie k nižšiemu riziku vzniku mŕtvice.
  • Znižujú hladinu cholesterolu, ktorý je príčinou kardiovaskulárnych ochorení. Za tento účinok môže hlavne zastúpená vláknina.
  • Podieľajú sa na stabilizácii hladiny krvného cukru, čím predstavujú prevenciu proti cukrovke, ktorá patrí medzi civilizačné ochorenia.
  • Množia sa aj dôkazy o tom, že jablko denne môže pomôcť predchádzať rakovine.
  • Pomáhajú do tela doplniť dôležité látky, čím zabezpečujú jeho správne fungovanie. Patria sem vitamín C, vitamíny skupiny B, vláknina, fytonutrienty, vápnik, draslík či fosfor.
  • Patria medzi ovocie s nižším kalorickým obsahom. Sto gramov jabĺk obsahuje okolo 50 kcal.

Sladučké hrušky

V jeseni dozrievajú aj hrušky, ktoré za jabĺčkami v obsahu výživných látok ani trochu nezaostávajú. Prečo sa ich oplatí jesť?

  • Pomáhajú do tela doplniť vlákninu a to v priemere až 6 g z jednej hrušky. Denný príjem u dospelého človeka by mal byť 25 až 30 g vlákniny. Týmto spôsobom napomáhajú správnemu tráveniu a pomáhajú telo detoxikovať. 
  • Sú vhodné aj v rámci redukčného režimu a to kvôli vyššiemu obsahu vlákniny, ktorá skvelo zasýti.
  • Do tretice ďalší pozitívny účinok, ktorý súvisí s vlákninou. Dostatočný prísun vlákniny pomáha znižovať krvný tlak a udržiavať hladinu cholesterolu v norme.
  • Sto gramov hrušiek má okolo 60 kcal. Okrem vlákniny obsahujú aj betakarotén, vitamín C, vitamín K, vitamíny skupiny B, draslík, meď a ďalšie prospešné látky, čím posilňujú obranyschopnosť a pomáhajú telu správne fungovať.


-w-