
Huspenina
Potrebujeme:
- 2 nôžky,
- rypáčik,
- chvost,
- kožky,
- pol kg mäsa alebo krkovičky,
- 2 a pol l vody,
- soľ,
- 10 Dg miešanej zeleniny,
- 5 dg cibule,
- celé čierne korenie,
- cesnak, 2-3 bielky
Postup:
Nôžky, rypáčik, chvostík, trochu kožiek a mäso z hlavy alebo krkovičky varíme asi 2 hodiny. Potom pridáme soľ, celé čierne korenie, cibuľu, očistenú zeleninu (mrkvu, zeler, petržlen, kaleráb), rozotretý cesnak a varíme, až kým sa mäso neoddeľuje od kostí.
Potom precedíme, mäso vyberieme, pokrájame na menšie kúsky, kosti odstránime, do precedenej polievky pridáme bielky rozhabarkované s trochou studenej vody a za stáleho miešania chvíľu povaríme.
Potom odstavíme na kraj sporáka, necháme postáť, penu odoberieme a polievku precedíme cez plátno, ktoré najprv namočíme do horúcej vody a dobre vyžmýkame. Mäso poukladáme do hlbšej misky, zalejeme vyčistenou polievkou a dáme na chladné miesto stuhnúť.
Podávame s chlebom a na vrch taniera môžeme nakrájať cibuľu na kolieska a zaliať trochou octu.
Zdroj foto: freepik