Huspenina

Huspenina

Potrebujeme:

  • 2 nôžky,
  • rypáčik,
  • chvost,
  • kožky,
  • pol kg mäsa alebo krkovičky,
  • 2 a pol l vody,
  • soľ,
  • 10 Dg miešanej zeleniny,
  • 5 dg cibule,
  • celé čierne korenie,
  • cesnak, 2-3 bielky

Postup:

Nôžky, rypáčik, chvostík, trochu kožiek a mäso z hlavy alebo krkovičky varíme asi 2 hodiny. Potom pridáme soľ, celé čierne korenie, cibuľu, očistenú zeleninu (mrkvu, zeler, petržlen, kaleráb), rozotretý cesnak a varíme, až kým sa mäso neoddeľuje od kostí.

Potom precedíme, mäso vyberieme, pokrájame na menšie kúsky, kosti odstránime, do precedenej polievky pridáme bielky rozhabarkované s trochou studenej vody a za stáleho miešania chvíľu povaríme.

Potom odstavíme na kraj sporáka, necháme postáť, penu odoberieme a polievku precedíme cez plátno, ktoré najprv namočíme do horúcej vody a dobre vyžmýkame. Mäso poukladáme do hlbšej misky, zalejeme vyčistenou polievkou a dáme na chladné miesto stuhnúť.

Podávame s chlebom a na vrch taniera môžeme nakrájať cibuľu na kolieska a zaliať trochou octu.

Zdroj foto: freepik