Huspenina

Potrebujeme:

2 nôžky, rypáčik, chvost, kožky, pol kg mäsa alebo krkovičky, 2 a pol l vody, soľ, 10 Dg miešanej zeleniny, 5 dg cibule, celé čierne korenie, cesnak, 2-3 bielky

Postup:

Nôžky, rypáčik, chvostík, trochu kožiek a mäso z hlavy alebo krkovičky varíme asi 2 hodiny. Potom pridáme soľ, celé čierne korenie, cibuľu, očistenú zeleninu (mrkvu, zeler, petržlen, kaleráb), rozotretý cesnak a varíme, až kým sa mäso neoddeľuje od kostí. Potom precedíme, mäso vyberieme, pokrájame na menšie kúsky, kosti odstránime, do precedenej polievky pridáme bielky rozhabarkované s trochou studenej vody a za stáleho miešania chvíľu povaríme. Potom odstavíme na kraj sporáka, necháme postáť, penu odoberieme a polievku precedíme cez plátno, ktoré najprv namočíme do horúcej vody a dobre vyžmýkame. Mäso poukladáme do hlbšej misky, zalejeme vyčistenou polievkou a dáme na chladné miesto stuhnúť.

Podávame s chlebom a na vrch taniera môžeme nakrájať cibuľu na kolieska a zaliať trochou octu.