Hubové rizoto

Hubové rizoto

Ingrediencie:

  • Olivový olej

  • Maslo

  • 1 cibuľa

  • 250 g ryže na rizoto

  • 100-200 ml bieleho vína

  • Mleté korenie

  • Soľ

  • 600 ml zeleninového vývaru (bujón z kocky)

  • 1 hrsť sušených hríbov (nakrájaných na tenko)

  • 1 hrsť strúhaného parmezánu

Postup:

  1. Príprava vývaru: Vriacou vodou zalejte kocky bujónu a pridajte hrsť sušených hríbov. Nechajte odstáť.

  2. Príprava rizota: Na horúcom olivovom oleji s maslom orestujte nakrájanú cibuľku do sklovita. Pozor, cibuľka nesmie stmavnúť.

  3. Opraženie ryže: Zvýšte teplotu, pridajte ryžu a pražte ju za stáleho miešania asi 1 minútu, kým nebude priesvitná.

  4. Pridanie vína: Zalejte ryžu bielym vínom a posypte korením. Po chvíli, keď sa alkohol vyparí, môžete začať pridávať vývar.

  5. Postupné pridávanie vývaru: Znížte teplotu na strednú a pridávajte vývar po naberačkách, spolu s hríbmi. Za stáleho miešania nechajte ryžu absorbovať tekutinu, a až potom pridajte ďalšiu naberačku vývaru. Pokračujte v tomto procese, kým bude ryža uvarená (asi 18-20 minút).

  6. Dokončenie: Keď je ryža hotová, odložte panvicu zo sporáka, pridajte kúsok masla a strúhaný parmezán. Dobre premiešajte, ochutnajte a podľa potreby dosolte a dokorenite.

  7. Odstátie: Prikryte panvicu pokrievkou a nechajte rizoto odstáť asi 2 minúty.

  8. Servírovanie: Podávajte posypané strúhaným parmezánom.

 

Zdroj foto: freepik