
Hubové rizoto
Ingrediencie:
-
Olivový olej
-
Maslo
-
1 cibuľa
-
250 g ryže na rizoto
-
100-200 ml bieleho vína
-
Mleté korenie
-
Soľ
-
600 ml zeleninového vývaru (bujón z kocky)
-
1 hrsť sušených hríbov (nakrájaných na tenko)
-
1 hrsť strúhaného parmezánu
Postup:
-
Príprava vývaru: Vriacou vodou zalejte kocky bujónu a pridajte hrsť sušených hríbov. Nechajte odstáť.
-
Príprava rizota: Na horúcom olivovom oleji s maslom orestujte nakrájanú cibuľku do sklovita. Pozor, cibuľka nesmie stmavnúť.
-
Opraženie ryže: Zvýšte teplotu, pridajte ryžu a pražte ju za stáleho miešania asi 1 minútu, kým nebude priesvitná.
-
Pridanie vína: Zalejte ryžu bielym vínom a posypte korením. Po chvíli, keď sa alkohol vyparí, môžete začať pridávať vývar.
-
Postupné pridávanie vývaru: Znížte teplotu na strednú a pridávajte vývar po naberačkách, spolu s hríbmi. Za stáleho miešania nechajte ryžu absorbovať tekutinu, a až potom pridajte ďalšiu naberačku vývaru. Pokračujte v tomto procese, kým bude ryža uvarená (asi 18-20 minút).
-
Dokončenie: Keď je ryža hotová, odložte panvicu zo sporáka, pridajte kúsok masla a strúhaný parmezán. Dobre premiešajte, ochutnajte a podľa potreby dosolte a dokorenite.
-
Odstátie: Prikryte panvicu pokrievkou a nechajte rizoto odstáť asi 2 minúty.
-
Servírovanie: Podávajte posypané strúhaným parmezánom.
Zdroj foto: freepik