Hrozno je poklad pre zdravie. Viete, ktoré je najzdravšie?

Hrozno je poklad pre zdravie. Viete, ktoré je najzdravšie?

Sladké hrozno je obľúbenou pochúťkou z radov ovocia. Poznáme rôzne druhy hrozna a v zásade ho možno rozdeliť podľa farby bobúľ. Tie bývajú buď svetlé a zelené, alebo červené až tmavofialové. Hoci pre zdravie sú dobré všetky druhy hrozna, mierne rozdiely v tom predsa len sú. Aké hrozno si teda vybrať, aby sme svoje zdravie podporili čo najviac?

Hrozno sa môže pochváliť obsahom vitamínov A,  B, C a E  a minerálov, ako sú draslík, horčík, vápnik, fosfor a železo. Obsahuje tiež sacharidy, z ktorých je najznámejší hroznový cukor. Rôzne odrody hrozna sú výborné pre naše zdravie ale aj pre krásu – prospievajú obzvlášť pokožke.

Zelené hrozno

Zelené hrozno, tiež známe ako biele hrozno, je bohatým zdrojom vitamínov a antioxidantov. Obsahuje vitamín K, vitamín C a beta-karotén. Blahodarne pôsobí na trávenie a žalúdok a je obľúbeným prírodným pomocníkom na detoxikáciu tela.

Hoci sú svetlé odrody hrozna pokladom pre naše zdravie, oproti tmavším odrodám majú o niečo menší obsah vzácnych polyfenolov a antioxidantov. Biele hrozno sa však považuje za lepšiu alternatívu pri chudnutí než červené či fialové druhy, nakoľko obsahuje menej sacharidov.

Tmavé (červené či fialové) hrozno

Červená, fialová, často až takmer čierna farba hrozna je spôsobená vysokou koncentráciou antokyánov. Ide o silné antioxidanty, ktoré majú viaceré zdravotné výhody, hlavne protizápalové a protirakovinové účinky. 

Tmavé hrozno obsahuje aj flavonoidy, hlavne kvercetín a resveratrol. Kvercetín je silný antioxidant, chráni telo pred voľnými radikálmi a s tým súvisiacimi ochoreniami. Navyše má účinky proti starnutiu. Odporúča sa aj pre ľudí trpiacich alergiami, keďže pôsobí ako prírodné antihistaminikum. Resveratrol vyniká protizápalovými účinkami a pomáha proti artritíde i srdcovým ochoreniam.

Okrem toho tmavé odrody hrozna obsahujú celý rad ďalších vitamínov a minerálov, ako je vitamín K, vitamín C a draslík. Zaujímavý je aj obsah vlákniny, ktorá prospieva tráveniu a udržaniu dlhšieho pocitu sýtosti.

Tmavé hrozno sa odporúča aj pri kožných problémoch a pri anémii, nakoľko vďaka vyššiemu obsahu železa podporuje tvorbu červených krviniek. Oproti svetlému hroznu je to fialové bohatšie na antioxidanty a je vhodné aj ako prevencia srdcovo-cievnych ochorení, k čomu prispieva aj obsah draslíka.

Treba jesť aj šupku

Ak patríte k tým, ktorí si na bobuľkách hrozna radi pochutnávajú, no zjete len vnútro a šupku vypľujete, robíte chybu. Práve v šupke sa totiž nachádza najviac vzácnych polyfenolov s antioxidačnými účinkami.

Kto by si mal dávať pozor?

Hrozno v primeranej miere môžeme bežne konzumovať. Pozor by si však mali dávať diabetici, nakoľko vyšší obsah cukru v tomto ovocí by im mohol spôsobiť výkyvy hladiny cukru v krvi. V konečnom dôsledku je to však stále lepšia alternatíva ako rôzne sladkosti.

Zdroj foto: freepik.com