HDR fotografia, „fotografická omaľovánka“

HDR fotografia, „fotografická omaľovánka“

 Čo to vlastne HDR je? Názov je odvodený z anglického „High Dynamic Range“. „Dynamic range“ znamená rozdiel medzi najjasnejším a najtmavším miestom na fotografii. Dynamický rozsah obrázka je pomer jeho najvyššej a najnižšej tónovej hodnoty. „High“ znamená doslovne vysoký. Takže dokopy HDR znamená, že na jednej fotografii máme veľmi vysoký rozsah tónových hodnôt. 

Najjednoduchším spôsobom ako zachytiť HDR je vyfotografovanie série fotografií s rôznymi expozíciami a ich následným spojením v počítači. Na tento postup sa pozrieme bližšie. Na fotenie akejkoľvek HDR-ky potrebujeme statív. 
Tzv. autobracketing je rýchly a jednoduchý spôsob. Na fotoaparáte si zapnite funkciu AEB (auto exposure bracketing), nastavte prioritu clony, príp. počet snímkov a ostatné už spraví fotoaparát. Keď stlačíte spúšť, aparát spraví automaticky viacero snímkov s rôznymi expozíciami. 
Ďalším krokom je poskladanie fotografii v softvéri. Softvér (napr. Photomatix Pro, Photoshop a pod.) automaticky poskladá fotografie do jednej. Vašou úlohou je už len doladiť kontrast, jas, silu hdr efektu, saturáciu farieb atď.
 
Na čo si dávať pozor a čoho sa vyvarovať. Pri fotení si treba dávať pozor, aby sa fotoaparát pri fotení nepohol. Ak by sa náhodou pohol, radšej si spravte sériu fotiek odznova, pretože výsledná fotka môže byť rozmazaná. Pri spracovaní v softvéri sa treba vyvarovať nepekným „aurám“, ktoré niekedy vznikajú pri automatickom spracovaní v PC. Takéto nežiadané efekty môžu pokaziť celý dojem z fotografie. Jednoducho sa dajú eliminovať znížením sily hdr efektu v softvéri. Toto nastavenie býva v softvéri väčšinou ako prvé v poradí nastavení.
 
 
 
 
 
Martin Sarvaš