Halloween – bábovka/ torta

Halloween – bábovka/ torta

Na tortu s priemerom 20 cm budete potrebovať:
Ingrediencie na cesto:

  •  10 vajec
  •  10 lyžíc kryštálového cukru
  •  12 lyžíc hladkej múky
  •  3 lyžice repkového oleja
  •  štipku soli


Ingrediencie na krém:

  •  500 g mascarpone
  •  150 g smotany na šľahanie
  •  4 lyžice práškového cukru
  •  1/3 lyžičky mletej vanilky
  •  oranžové farbivo – nemusí byť
  •  30 g čokolády na ozdobu
  •  cukríky Haribo Wummis alebo iné na ozdobu


Začneme s prípravou korpusu. Rúru predhrejeme na 180 °C a pripravíme si tri rovnaké formy s priemerom 20 cm, ktoré zľahka vymažeme olejom. Vajcia, cukor a štipku soli vyšľaháme ručným šľahačom do hladkej a nadýchanej peny. Šľahanie potrvá približne 10 minút.

Vajcia musia byť naozaj dokonale vyšľahané a to tak, že konzistencia bude tvoriť špičky, inak korpus nebude nadýchaný. Akonáhle je zmes vyšľahaná, znížime rýchlosť na minimum a len rýchlo zašľaháme olej. Hladkú múku opatrne po lyžiciach zapracujeme stierkou do našľahaných vajec. Snažíme sa pracovať opatrne, aby sme neporušili vzduchové bublinky. Cesto iba ľahko podoberáme, aby sme ho nepremiešali. Pracujeme naozaj len so stierkou, nie metličkou.

Takto pripravené cesto prelejeme do pripravených foriem. Jednotlivé formy zvážime, aby sme sa
uistili, že je v každom naozaj rovnaké množstvo cesta. Vložíme do vyhriatej rúry na cca 20-25 minút.
Korpusy po upečení by mali byť krásne zlatisté, mäkké a úplne zarovnané. Upečené korpusy necháme
vychladnúť vo formách približne 10 minút, potom vyklopíme a necháme dôjsť pri izbovej teplote.
Počas pečenia korpusov pripravíme čokoládovú polevu na zdobenie. Čokoládu vo vodnom kúpeli za občasného miešania rozpustíme na hladkú čokoládovú zmes. Pripravíme kúsok papiera na pečenie a pomocou špajle nakreslíme a vyplníme dva veľké trojuholníčky, jeden menší. Na záver nakreslíme pusu tekvice. Necháme stvrdnúť.

Akonáhle sú korpusy už vychladnuté, pripravíme krém. Mascarpone ľahko prešľaháme s práškovým
cukrom a vanilkou, potom pridáme studenú smotanu na šľahanie a vyšľaháme do hladkého a hustého
krému. Nakoniec pridáme oranžové farbivo. Jednotlivé korpusy premažeme trochou krému, najväčšiu časť si však necháme na dokončenie. Premazanú tortu zrežeme do tvaru tekvice. Vrch ľahko vydlabeme cca 8 cm, aby sme vytvorili priehlbinu, do ktorej nasypeme cukríky. Celú tortu potrieme oranžovým vanilkovým krémom a pridáme stuhnuté čokoládové ozdoby. Na záver tortu naplníme cukríkmi Haribo Wummis a ďalšími cukríkmi. A môžeme podávať.

Súťažná otázka: Kto založil firmu Haribo?

A:    Hans Riegel
B:    Trudy Riegel
C:    Alexander Riegel

Správne odpovede posielajte na adresu sutaz@dennikrelax.sk do 10. novembra 2023 heslo Haribo. 3 výhercom venujeme balíček: Haribo Merry Christmas Minis, Haribo Perl Kugeln a Haribo Süsse Waffeln.

Správna odpoveď:

A:    Hans Riegel

Vyhrávajú: Michal Kozák z Veľkých Ozoroviec, Tibor Môcik z Topoľčian a Martina Košútová z Bytče

Srdečne blahoželáme!