Jablkovo- tvarohová žemľovka

Jablkovo- tvarohová žemľovka

Ingrediencie:

  • 10 rožkov (môžu byť aj celozrnné) alebo 1 veľká vianočka

  • 1 liter mlieka

  • 2 PL hnedého (alebo klasického) cukru

  • 500 g tvarohu

  • 3 vajcia

  • 5 veľkých jabĺk

  • škorica

  • vanilkový cukor

  • maslo na vymastenie a na vrch

Postup:

  1. Mlieko s cukrom zohrejeme. Rožky nakrájame na kolieska a namáčame ich do teplého mlieka.

  2. Pekáč vymastíme maslom.

  3. Prvú vrstvu rožkov naukladáme vedľa seba do pekáča.

  4. Posypeme ju nastrúhanými jablkami a osladíme škoricovým alebo škoricovo-cukrovým posypom.

  5. Na jablká položíme druhú vrstvu namočených rožkov.

  6. Tvaroh vymiešame s cukrom, žĺtkami a cca 150 ml mlieka. Tvarohovú zmes rovnomerne rozotrieme.

  7. Nasleduje opäť vrstva rožkov a jabĺk. Nakoniec prikryjeme poslednou vrstvou namočených rožkov.

  8. Navrch poukladáme plátky masla.

  9. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 40 minút.

  10. Medzitým vyšľaháme z bielkov tuhý sneh a vmiešame doň vanilkový cukor.

  11. Po 40 minútach žemľovku potrieme snehom a zapekáme ešte 20 minút, kým sneh zozlatne.

Zdroj foto: freepik