
Jablkovo- tvarohová žemľovka
Ingrediencie:
-
10 rožkov (môžu byť aj celozrnné) alebo 1 veľká vianočka
-
1 liter mlieka
-
2 PL hnedého (alebo klasického) cukru
-
500 g tvarohu
-
3 vajcia
-
5 veľkých jabĺk
-
škorica
-
vanilkový cukor
-
maslo na vymastenie a na vrch
Postup:
-
Mlieko s cukrom zohrejeme. Rožky nakrájame na kolieska a namáčame ich do teplého mlieka.
-
Pekáč vymastíme maslom.
-
Prvú vrstvu rožkov naukladáme vedľa seba do pekáča.
-
Posypeme ju nastrúhanými jablkami a osladíme škoricovým alebo škoricovo-cukrovým posypom.
-
Na jablká položíme druhú vrstvu namočených rožkov.
-
Tvaroh vymiešame s cukrom, žĺtkami a cca 150 ml mlieka. Tvarohovú zmes rovnomerne rozotrieme.
-
Nasleduje opäť vrstva rožkov a jabĺk. Nakoniec prikryjeme poslednou vrstvou namočených rožkov.
-
Navrch poukladáme plátky masla.
-
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 40 minút.
-
Medzitým vyšľaháme z bielkov tuhý sneh a vmiešame doň vanilkový cukor.
-
Po 40 minútach žemľovku potrieme snehom a zapekáme ešte 20 minút, kým sneh zozlatne.
Zdroj foto: freepik