Glutaman sodný (E621, MSG) – vyvarujte sa ho!

Glutaman sodný (E621, MSG) – vyvarujte sa ho!

Glutaman sodný je pomerne známym dochucovadlom, ktoré nájdete v mnohých druhoch konzervovaných, mrazených a instantných pokrmov, koreninách, polievkach či cestovinách. Najčastejšie ho na etiketách nájdete pod názvom glutaman sodný, pod skratkou MSG, E621 alebo wej-su.

O jeho existencii a možných negatívnych vplyvoch na ľudské zdravie sa začalo vo väčšej miere hovoriť v súvislosti s ázijskou kuchyňou, kde je využívaný na dochucovanie jedál dlhú dobu. Priama prepojenosť medzi ním a zdravotnými ťažkosťami nebola priamo dokázaná. Potravinové alergie boli pripísané špeciálnym prísadám ázijskej kuchyne, kde patria napríklad krevety alebo špeciálne ázijské koreniny.

O účinkoch azda najznámejšieho aditíva sa neustále vedú rozsiahle polemiky. Pravdou je, že je všeobecne považovaný za „bezpečný“, pretože v Európe je zaradený do kategórie potravinárskych aditív (E621). V spojených štátoch sa využíva bežne. Medzi zástancami zdravej výživy však prevláda mienka, že je pre ľudský organizmus nevhodný.

Prečo je glutaman sodný pokladaný za „bezpečné“ ochucovadlo?

Napriek mnohým vedeckým výskumom sa doteraz nepodarilo nájsť priame prepojenie medzi nežiaducimi účinkami MSG a jeho konzumáciou v priemyselne spracovaných potravinách. Napriek tomu sú výrobcovia povinný označovať jeho použitie na etiketách produktov. Ľuďom s podozrením na precitlivenosť MSG sa odporúča potravinám s jeho obsahom vyhýbať.

E621 môže vo vyššej koncentrácii spôsobovať bolesti hlavy, zažívacie ťažkosti, zvýšené potenie, pocity napätia, búšenie srdca a slabosť. Dané príznaky by mali byť len prechodné. Najnovšie sa objavili informácie o negatívnom vplyve glutamanu sodného na endokrinný systém človeka, pretože ovplyvňuje hladiny viacerých hormónov. Mnohí odborníci sa domnievajú, že vyššie dávky MSG spôsobujú obezitu. Astmatici by sa mali glutamanu tiež vyhýbať.

Pozrime sa na spôsob výroby zatracovaného éčka

V súčasnosti sa známe potravinové aditívum získava prostredníctvom priemyselného spracovania, konkrétne z procesu kvasenia. V minulosti sa na jeho výrobu používali oveľa náročnejšie procesy, ktoré sú v súčasnosti neatraktívne. Zdroje tohto éčka boli v minulosti prírodného charakteru, ktoré museli spĺňať podmienku bohatého obsahu bielkovín. Danému kritériu vyhovovali napríklad morské riasy.

Napriek tomu, že je glutaman sodný všeobecne neškodný, podľa štúdií je na túto látku citlivých až 30 percent populácie. Veľa sa diskutuje o jeho vplyve na deti. U malých detí citlivých na E621 sa po konzumácii MSG objavuje triaška. U väčších detí sa môžu vyskytovať migrény.

Konzumovať či nekonzumovať?

Čo sa týka detí, je vhodné skonzumované množstvo obmedziť na minimum. Rovnaké pravidlo platí i pre ľudí s možnou existenciou citlivosti na danú látku. A do tretice, pokiaľ vám záleží na svojom zdraví, pozerajte zloženie potravín na etikete. Pokiaľ možno, MSG sa vyhnite.
 
MIMI