Fungujú koktaily na chudnutie?

Fungujú koktaily na chudnutie?

 Chudnúť sa dá mnohými spôsobmi. Racionálne zmýšľajúce typy si uvedomujú, že strata kilogramov je dlhodobejšou záležitosťou a drastické diéty nemajú žiadny význam. Výsledkom rýchleho chudnutia môže byť úbytok kilogramov. Avšak pozor! Vo väčšine prípadov ide o stratu vody a svalovej hmoty, pričom tuk v organizme zostáva naďalej. Po drastickej diéte je viac ako pravdepodobné, že úbytok hmotnosti je krátkodobý a v dohľadnej dobe nastúpi nepríjemný jojo-efekt. Často sa pridružia zdravotné problémy. Preto nikdy nezabúdajte, že chudnúť treba s rozumom!

 
Ako chudnúť zdravo a ako si ideálnu hmotnosť udržať?
 
Proces chudnutia je založený na jednoduchom pravidle: Výdaj energie musí byť vyšší ako jej príjem. Najideálnejšie je skombinovať zníženie denného počtu kalórií s pravidelnou športovou aktivitou. Nesmieme zabudnúť na fakt, že ideálne je jesť v malých dávkach päťkrát denne. Nevyhnutnosťou je dostatočný pitný režim, ktorý si vypočítate podľa vašej hmotnosti: Na každých 10 kilogramov váhy by ste mali denne vypiť 4 dcl čistej neperlivej vody. Ak máte 60 kilogramov, váš denný príjem tekutín by mal byť 2,4 litra čistej vody. Navyše, pitím studenej vody spálite vyšší počet kalórií! Veľmi účinná je diéta, ktorá spočíva v dodržiavaní jednoduchej zásady: Zo všetkého jesť polovicu alebo dokonca len tretinu! Toto pravidlo je vhodné pre tých, ktorí sa neradi vzdávajú chutných jedál. Môžu jesť všetko, len v znížených dávkach.
Pri výraznejšej nadváhe však často siahame po doplnkoch výživy, ktoré nás majú zasýtiť alebo pomôcť nám spaľovať tuk. Mnohé z nás, v snahe zbaviť sa nadváhy, si zadovážia koktaily na chudnutie. Je to správne?
 
Čo by ste si mali uvedomiť, pred tým, ako si kúpite koktail?
 
V prvom rade, nikdy nekupujte koktail, ktorý sľubuje zázračný úbytok hmotnosti. Schudnúť 5 kilogramov za týždeň je nezmysel! Pri takejto alebo podobnej reklame produktu by vám mala zablikať červená kontrolka: STOP! Koktail nekupujte.
Koktaily na chudnutie si zadovážte od spoľahlivého výrobcu, ktorý uvádza na obale presné zloženie. V tomto smere dajte na referencie vašich známych, sledujte diskusie na internete alebo sa priamo pýtajte predajcov. Zistené informácie starostlivo spracujte a vyberte si to najlepšie. Čo sa týka ceny, nie vždy platí, že vysoká cena zaručuje vysokú kvalitu.
 
Pre koho sú koktaily na chudnutie vhodné?
 
Pri redukčnej diéte je dôležité jesť pravidelne a hlavne zdravé jedlá. Konzumácia zdravých a vyvážených jedál nám zaručí nižší denný príjem kalórií, ktorý v dlhodobejšom horizonte spôsobí vysnívaný úbytok hmotnosti. Priznajme si, že príprava zdravých jedál si vyžaduje trochu času a pri vysokej pracovnej záťaži, jednoducho čas nemáme. V tomto prípade nám môže pomôcť koktail, ktorý môžeme použiť jeden alebo dvakrát denne ako náhradu „normálneho“ zdravého jedla. Koktail sa vyznačuje nízkym počtom kalórií a na určitý čas by nás mal zasýtiť, obsahuje potrebné vitamíny a minerály nevyhnutné pre správne fungovanie nášho organizmu.
Koktail je zároveň vhodným štartom pri diéte, lebo nám pomôže vniesť do našich stravovacích zvyklostí poriadok. Ak nemáte čas alebo ste lenivá pripravovať si zdravé jedlá, potom siahnite po koktailoch na chudnutie.
 
Aké by malo byť zloženie koktailu?
 
Zdraviu prospešný koktail by mal byť zdrojom základných vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Okrem toho je vhodné, aby obsahoval dostatok vlákniny, ktorá je dôležitá pre správne fungovanie čriev. Významnou zložkou našej potravy pri redukcii hmotnosti by mali byť proteíny. Okrem toho vhodným doplnkom pri chudnutí je chróm a L-karnitín, ktoré sú častou súčasťou koktailov na chudnutie.
 
Čo z toho vyplýva?
 
Ak ste sa rozhodli pre koktail, nakupujte ho u licencovaných predajcov, dôkladne si všimnite zloženie a pýtajte sa. Najdôležitejšie však je: Samotný koktail vám hmotnosť nezníži, môže vám však pomôcť pri budovaní zdravej životosprávy. Pri chudnutí dbajte na dostatočný pitný režim a pravidelnú športovú aktivitu!
 
mimi