
Zdravotné výhody špenátu
Špenát je bohatý na železo, vitamíny A, C, E, K a vitamíny skupiny B. Obsahuje tiež minerály ako kremík, mangán, horčík, draslík, vápnik, jód, meď, zinok a sodík, ako aj omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.
Vďaka týmto látkam špenát:
-
chráni oči,
-
zmierňuje príznaky hemofílie,
-
upokojuje nervy,
-
posilňuje mozog,
-
udržiava zdravý krvný tlak,
-
posilňuje srdce,
-
aktivizuje tvorbu kostí,
-
spevňuje zuby,
-
a podporuje správne trávenie vďaka vysokému obsahu vlákniny.
Odborníci tiež odporúčajú špenát pre fyzicky a psychicky vyčerpaných ľudí, keďže rýchlo dopĺňa životne dôležité látky a podporuje regeneráciu organizmu.
Recept: Čerstvý špenát dusený s vajcom
Ingrediencie (pre 2 osoby):
-
250 g čerstvého špenátu
-
4 vajcia z voľného chovu
-
1 veľká cibuľa
-
3 lyžice olivového oleja
-
soľ, mleté čierne korenie
-
1 lyžička mletej červenej papriky
-
šťava z polovice citróna
Postup:
-
Špenát umyte, scedíte, nechajte odkvapkať a nahrubo nasekajte.
-
Na panvici zohrejte olej, pridajte najemno nasekanú cibuľu a opekajte do sklovita.
-
Pridajte mletú papriku, premiešajte a pridajte špenát.
-
Osoľte, okoreňte a duste, kým sa tekutina neodparí.
-
Ochuťte šťavou z citróna.
-
Do špenátu urobte 4 „hniezda“ a do každého rozklepnite vajíčko.
-
Zakryte pokrievkou a pečte na miernom plameni, až kým nie sú vajíčka hotové, bielky stuhnuté, ale žĺtky ešte trochu tekuté.
Zdroj foto: freepik