Zdravotné výhody špenátu

Zdravotné výhody špenátu

Špenát je bohatý na železo, vitamíny A, C, E, K a vitamíny skupiny B. Obsahuje tiež minerály ako kremík, mangán, horčík, draslík, vápnik, jód, meď, zinok a sodík, ako aj omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.
Vďaka týmto látkam špenát:​

  • chráni oči,

  • zmierňuje príznaky hemofílie,

  • upokojuje nervy,

  • posilňuje mozog,

  • udržiava zdravý krvný tlak,

  • posilňuje srdce,

  • aktivizuje tvorbu kostí,

  • spevňuje zuby,

  • a podporuje správne trávenie vďaka vysokému obsahu vlákniny. ​

Odborníci tiež odporúčajú špenát pre fyzicky a psychicky vyčerpaných ľudí, keďže rýchlo dopĺňa životne dôležité látky a podporuje regeneráciu organizmu. 

Recept: Čerstvý špenát dusený s vajcom

Ingrediencie (pre 2 osoby):

  • 250 g čerstvého špenátu

  • 4 vajcia z voľného chovu

  • 1 veľká cibuľa

  • 3 lyžice olivového oleja

  • soľ, mleté čierne korenie

  • 1 lyžička mletej červenej papriky

  • šťava z polovice citróna​

Postup:

  1. Špenát umyte, scedíte, nechajte odkvapkať a nahrubo nasekajte.

  2. Na panvici zohrejte olej, pridajte najemno nasekanú cibuľu a opekajte do sklovita.

  3. Pridajte mletú papriku, premiešajte a pridajte špenát.

  4. Osoľte, okoreňte a duste, kým sa tekutina neodparí.

  5. Ochuťte šťavou z citróna.

  6. Do špenátu urobte 4 „hniezda“ a do každého rozklepnite vajíčko.

  7. Zakryte pokrievkou a pečte na miernom plameni, až kým nie sú vajíčka hotové, bielky stuhnuté, ale žĺtky ešte trochu tekuté.

Zdroj foto: freepik