Čoraz viac ľudí trpí nedostatkom vitamínu D

Čoraz viac ľudí trpí nedostatkom vitamínu D

Svetom sa šíri nová epidémia a začína trápiť čoraz viac ľudí. Na prvé počutie to neznie hrozivo, ale faktom zostáva, že naše telo vitamín D potrebuje ako soľ.

Ľudia začínajú trpieť akútnym nedostatkom vitamínu D. Pritom nemusel by to byť taký problém, keby trávili viac času na prirodzenom slnku. Denne stačí aspoň 30 minút mimo štyroch stien a máte potrebnú dávku "Déčka".

Prečo je vitamín D taký dôležitý? Má nezastupiteľnú úlohu pri regulovaní hladiny fosforu a vápnika v organizme. Bez tohto vitamínu by nebolo možné udržiavať zdravé kosti. To však nie je jediná funkcia "Déčka". Neveríte?

Déčko – hormón alebo vitamín?

Mnohí odborníci považujú Déčko skôr za hormón ako vitamín. Za hormón je pokladaný preto, lebo telo si ho dokáže vyprodukovať vlastnými silami za pomoci slnečného (ultrafialového) žiarenia. Produkcia Déčka v organizme závisí od veku, farby pokožky, ročného obdobia, doby pôsobenia slnečného žiarenia a mnohých ďalších faktorov. Všeobecné odporúčanie znie, že pre získanie potrebných dávok vitamínu D je dostačujúci pobyt na slnku v trvaní 10 až 15 minút dvakrát týždenne.

Vitamínom je Déčko nazývané preto, lebo sa nachádza vo viacerých potravinách. Vitamín D obsahujú sardinky, losos, makrela, vajcia, mlieko a treščia pečeň. V podobe provitamínu je zastúpený v ďatliach, kakau, rajčinách alebo kokose. Vitamín D pridávajú výrobcovia do niektorých potravín. Ide napríklad o mlieko, džúsy, maslo alebo obilniny. Neurobíte chybu, pokiaľ Déčko nazvete vitamínom. Ak sa vám viac pozdáva alternatíva, že ide o hormón, je to takisto v poriadku.
Funkcie vitamínu D

Dôležitosť vitamínu D nemožno spochybniť. Bez neho by naše telo nefungovalo tak, ako má. Výskumy objasnili mnohé záhady týkajúce sa vitamínu D. Napriek tomu je v súčasnosti mnoho informácií v štádiu skúmania a z časti je vitamín D stále zahalený rúškom tajomstva.

Vitamín D patrí medzi vitamíny rozpustné v tukoch a je dôležitý, pretože:

- vykonáva úlohy spojené so vstrebávaním a metabolizmom vápnika a fosforu, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie kostí
- má vplyv na správne fungovanie imunitného systému
- veľká časť odborníkov zastáva názor, že je prevenciou cukrovky, infekčných chorôb, autizmu, schizofrénie, astmy, onkologických ochorení a zlej nálady
- objavujú sa informácie o pozitívnom vplyve na chudnutie a udržiavaní primeranej hmotnosti
- nedostatok vitamínu spôsobuje krivicu, deformácie kostí, podráždenosť, problémy so zubami a svalovú slabosť

Je možné predávkovať sa vitamínom D?

Vitamín D je považovaný za pomerne bezpečný vitamín. Dostatočné množstvo zabezpečíte pomocou primeraného pobytu na slnku a konzumáciou vybraných potravín. Existujú aj prípady predávkovania, ktoré sa prejavujú nechutenstvom, zvracaním, zápchou, ospalosťou, bolesťami hlavy, depresiou a celkovou slabosťou.

Vitamín D je zložený z viacerých foriem

Vedci vďaka početným výskumom zistili, že vitamín D, nazývaný aj kalciferol, sa vyskytuje vo viacerých formách. Postupne objavili vitamíny D1, D2, D3, D4 a D5. Za najdôležitejšie pre fungovanie ľudského organizmu sa považujú vitamíny D2 a D3, ktoré sú takmer rovnako efektívne.

Správnou životosprávou a primeraným pobytom na slnku zabezpečíte organizmu dostatok vitamínu D. Nie je potrebné dopĺňať ho pomocou výživových doplnkov.

Zdroj: http://zdravie.cvicte.sk/zdravie-1/coraz-viac-udi-trpi-nedostatkom-vitaminu-d