Čím farebnejšie, tým lepšie!

Čím farebnejšie, tým lepšie!

 

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo má ovocie a zelenina také výrazné farby, a či má ich zafarbenie vplyv na to, čo sa v ňom nachádza?
 
To, že ovocie obsahuje veľké množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov, vieme určite všetci. Prečo je však jablko červené, pomaranč oranžový alebo citrón žltý? Môžu za to látky ukryté v samotnom ovocí, ktoré sú potrebné nielen preto, aby malo ovocie svoje typické zafarbenie. Sú dôležité aj vďaka pozitívnemu účinku na naše zdravie, aj keď nie sú nevyhnutné.
 
Volajú sa fytochemikálie. Patria medzi aktívne látky s priaznivým účinkom na náš organizmus. V čom nám pomáhajú? Okrem podpory imunitného systému nás chránia pred infekčnými ochoreniami, ktoré číhajú naozaj všade. Cukor a vysoký cholesterol by sa mal mať taktiež na pozore. Súčasťou sú aj antioxidanty, ktoré zachytávajú voľné radikály spôsobujúce množstvo závažných ochorení dnešnej doby.
 
Čo dodáva ovociu žlto oranžové zafarbenie? Najznámejší je betakarotén. V tele sa premieňa na vitamín A. Pomáha nás tak chrániť pred zhubnými nádormi.
 
Nositeľom červeného zafarbenia paradajok, ružových grapefruitov alebo melónov je lykopén. Protizápalové, protivírusové a antialergické účinky tak nachádzame aj v cvikle, červenej kapuste, červenej cibule a v čerešniach.
 
Zelená farba ovocia a zeleniny je spôsobená vysokým obsahom chlorofilu. V kombinácii s ostatnými látkami ako sú napr. luteín priaznivo vplýva na náš zrak. Uhorky, šalát, egreše, hrušky, brokolicu a iné ovocie a zeleninu výraznej zelenej farby by sme mali konzumovať pri každej príležitosti.
 
Fialová farba nie je v ovocí ničím výnimočným. Čierne ríbezle, černice, čučoriedky, to všetko sú nositelia antokyánov- nositeľov protizápalavých a antioxidačných účinkov.
 
Biela farba s miernym nádychom žltej alebo hnedej býva nositeľom sulfidov. Už ich samotní nositelia sa stávajú zárukou krôčiku k zdravej výžive. Patria sem napríklad zázvor, cesnak, huby, zeler a cibuľa.
 
Samozrejme výrazný vplyv sa uchovávaní spomínaných látok v ovocí, či zelenine má tepelná úprava. Preto by sme mali konzumovať čo najväčšie množstvo surovej zeleniny a ovocia.
Ak je tepelná úprava potrebná, dajte prednosť vareniu nad parou, alebo len jemnému poduseniu. Na fytochemikálie má vplyv aj kyslík, preto je dôležité po očistení ovocie a zeleninu skonzumovať čo najskôr.
 
KM