Chrumkajte gaštany, týchto 8 pozitív stojí zato

Chrumkajte gaštany, týchto 8 pozitív stojí zato

Obsah vlákniny v gaštanoch je vyšší ako vo vlašských orechoch. Vláknina je nevyhnutnosťou nielen pre udržanie zdravia tráviaceho traktu, ale aj výborne zasýti.

Na trhu sa s nimi stretávame hlavne v jeseni a v zime. Pravdou je, že sa ich oplatí kúpiť, hoci nepatria medzi najlacnejšie potraviny. Ich zdravotné benefity a lahodná chuť však zato stoja. Stačí ich narezať a dať upiecť do rúry, poprípade si pripraviť lahodné gaštanové pyré alebo ich pridať do polievok alebo omáčok.

Gaštany sú známe tisíce rokov
Gaštany sú potravinou, ktorá je známa tisícky rokov.  V Číne je to viac ako šesťtisíc rokov, v Európe asi tritisíc rokov. Len pre zaujímavosť, vedeli ste, že starí Gréci považovali gaštany za nadradené lieskovcom, mandliam i vlašským orechom? Aj dnes platí, že sa ich oplatí konzumovať. Prečo?


1. Sú bohaté na vlákninu

Dostatočný príjem vlákniny je dôležitý pre udržanie zdravia tráviaceho traktu. Vláknina má aj tú skvelú schopnosť, že výborne zasýti a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. V sto gramoch gaštanov sa nachádza 8 g vlákniny.

2. Sú zdrojom energie
Ak hľadáte pochúťku, ktorá vás zasýti a dodá nielen energiu, ale aj živiny, gaštany sú dobrou voľbou. V sto gramoch gaštanov sa nachádza 195 kalórií.

3. Prospievajú srdcu
Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale táto pochúťka obsahuje aj mononenasýtené mastné kyseliny (kyselinu olejovú a palmitolejovú), ktoré sú dôležité pre kardiovaskulárne zdravie.

4. Obsahujú vitamín C
Gaštany sa od ostatných orechov líšia aj v tom, že obsahujú vitamín C. Tento vitamín je kľúčovým bojovníkom proti škodlivým voľným radikálom. Dávajte však pozor na vhodnú úpravu, pretože teplo vitamín C ničí.

5. Patria k zdrojom kyseliny listovej
Kyselina listová je dôležitá pre vývoj plodu, ale aj pre tvorbu červených krviniek, ktoré prenášajú kyslík.

6. Znižujú vysoký krvný tlak
V sto gramoch gaštanov sa nachádza 518 mg draslíka. Ten má zásluhu na znižovaní vysokého krvného tlaku.

7. Sú zdrojom minerálnych látok a stopových prvkov
Okrem draslíka sa v gaštanoch nachádzajú aj ďalšie minerály a stopové prvky. Nemožno nespomenúť železo, horčík, vápnik, mangán, fosfor a aj zinok.

8. Prispievajú k psychickej pohode a zlepšujú činnosť mozgu
Za tieto dva pozitívne účinky sú zodpovedné hlavne vitamíny zo skupiny B, konkrétne niacín, pyridoxín, tiamín a riboflavín.


-w-