Biela ryža verzus celozrnná: ktorá je zdravšia?

Biela ryža verzus celozrnná: ktorá je zdravšia?

V súvislosti so skvalitnením jedálneho lístka sa hovorí aj o zámene rafinovaných potravín za celozrnné. Alternatívou bielej ryže je naturálna, alebo hnedá ryža.

Ryža patrí k celosvetovo populárnym potravinám. Podľa štatistík až 20 percent celosvetového príjmu kalórií tvorí práve ryža. V niektorých kultúrach a národoch je neodmysliteľnou súčasťou každodenného jedálnička a denne ju má na tanieri viac ako 3,5 miliardy ľudí.

Aj u nás sa ryža teší obľube ako príloha k mäsu. Pripravujú sa z nej pokrmy, ako napríklad rizoto či mliečna ryža. Avšak v nákupnom zozname väčšiny Slovákov stále vyhráva biela ryža, hoci tá naturálna je výživnejšia, a keď ju správne pripravíte, tak aj chutná.  

Biela verzus celozrnná ryža a obsah nutričných látok

Tým najdôležitejším, čo si treba uvedomiť, je, že zrnko ryže sa skladá z troch častí. Ide o šupku (otrubu), klíčok a škrobový endosperm, teda strednú časť. Podobne, ako to platí napríklad pri obilninách, najviac výživných látok je zastúpených v šupke a klíčku.

Všetky tri časti zrna obsahuje naturálna ryža. Biela ryža obsahuje iba škrobovú časť, preto je krásne biela. Avšak aj chudobná na živiny a bohatá na rýchle sacharidy, ktoré spôsobujú prudké výkyvy krvného cukru a inzulínu. Aj keď túto skutočnosť možno do značnej miery ovplyvniť tým, čo k bielej ryži podávate. No jej výživovú hodnotu to nezmení.

Naturálna ryža je bohatá, napríklad na vlákninu, ktorá zasýti a prospieva tráviacemu traktu. Po skonzumovaní naturálnej ryže je človek dlhšie sýty ako po zjedení bielej. Obsahuje aj vitamíny skupiny B, mangán, horčík, fosfor a ďalšie.

Ako je to s rafinovanou bielou ryžou? Problémom je najmä vysoký obsah rýchlych cukrov a nízke zastúpenie nutričných látok. Ak vám však naturálna ryža nechutí, jednoducho oba druhy zmiešajte, a tak konzumujte. Avšak budete ich musieť variť zvlášť kvôli rozličnému času prípravy.


Zdroj: pixabay.com

Existuje mnoho druhov ryže. Na čo sú vhodné?

Samozrejme, aj u nás zoženiete rôzne odrody ryže, ako je arborio, basmati, jasmínová či dokonca čierna ryža. Každá má svoje špecifické vlastnosti a hodí sa na prípravu iných pokrmov.

Keďže arborio ryža sa vyznačuje vysokým množstvom škrobu, oceníte ju pri príprave krémového rizota alebo rôznych kaší. Avšak dôležité je nepreplachovať ju pred varením. Tento druh ryže často pochádza z Talianska.

Basmati ryža vyzerá na prvý pohľad inak ako guľaté zrnká arborio ryže. Basmati zrnká sú štíhle a dlhé. Keď ich uvaríte, nelepia sa. Ryža je krásne sypká. Tento druh ryže sa hojne využíva v arabskej alebo indickej kuchyni.
Oba druhy ryže kúpite aj u nás nielen v rafinovanej, ale aj v podobe hnedej ryže. Spestrením taniera môže byť aj spomínaná čierna alebo indiánska ryža. Avšak tieto odrody zoženiete v obchodoch so zdravou výživou.

Mirka