Ako zvládnuť jesenný smútok?

Ako zvládnuť jesenný smútok?

Slnko sa niekam stratilo a často prší. Dni sa skracujú a sú čoraz chladnejšie. Vy máte pocit, že čím menej sa slnko zjavuje na oblohe, tým vám je ťažšie na duši. Ako sa so sezónnymi výkyvmi nálad čo najlepšie vyrovnať?

Každý z nás prežíva pochmúrne dni inak. Niekoho neovplyvnia vôbec, iný sa cíti smutne a bez energie. Aké sú najčastejšie príznaky jesennej depresie? Za hlavné prejavy sa považuje smútok, únava, úzkosť, precitlivenosť, podráždenosť, poruchy koncentrácie, nechutenstvo alebo naopak, chuť na sladkosti či nezdravé slané pochutiny.

Nepoddávajte sa, bojujte!
Hoci jesenná depresia nie je depresiou v pravom slova zmysle, aj tak dokáže človeku znepríjemniť život. Ako sa k negatívnym emóciám a nedostatku energie postaviť?

Vystavte sa svetlu
Pokiaľ máte čo i len malú možnosť, trávte čas počas dňa vonku na slnečnom svetle. Pomôže aj krátka prechádzka. Ak sa vám nedá počas pracovného týždňa, tak o to viac času trávte vonku aspoň počas víkendov.

Naučte sa lepšie plánovať
Ak si na každý deň naplánujete povinnosti, ktoré musíte plniť, poženie vás to dopredu a menej času vám zostane na riešenie svojho smútku či nedostatku energie. Ak na sebe cítite, že potrebujete viac oddychu, tak si ho doprajte. Zájdite do wellness centra alebo si doprajte masáž.

Neuzatvárajte sa do seba
Možno sa vám počas chladných a tmavých dní nikam nechce. No stojí zato prekonať sa. Navštívte kino, prejdite sa alebo choďte nakupovať. Snažte sa byť medzi ľuďmi, pretože samota príznaky jesennej depresie ešte zhorší.

Myslite na zdravé jedlo
Počas pochmúrnych dní zvýšte dávky vitamínov skupiny B, vitamínu D a tiež omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Preferujte vitamíny obsiahnuté v strave, po výživových doplnkoch siahnite vtedy, keď máte pocit, že strava nedokáže nároky vášho organizmu dostatočne pokryť. Vitamíny zo skupiny B nájdete napríklad v celých zrnách, strukovinách, vnútornostiach, droždí, vajíčkach, mliečnych výrobkoch, ale aj v ovocí a zelenine. D vitamín je bohato zastúpený v rybom oleji a  tučných rybách. Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny nájdete tiež v rybách, morských plodoch, ľanových semiačkach atď.

Nezabúdajte na pohyb
Základom pre zdravé telo i myseľ je minimálne 30 minút pohybovej aktivity denne. Ak sa necítite na skupinové športy či beh, tak čas venujte aspoň rýchlej chôdzi. Pri športe sa uvoľňujú hormóny šťastia a naopak, telo produkuje menej stresových hormónov.


-w-