5 krokov k zdravému telu a mysli. Pre všetkých!

5 krokov k zdravému telu a mysli. Pre všetkých!

Dennodenne sme konfrontovaní informáciami o tom, čo je pre zdravie prospešné a naopak, čo mu škodí. Urobte prvý krok ešte dnes. Aj maličkosti sa počítajú.
Tu je niekoľko jednoduchých tipov, ktoré podporia zdravie tela i mysle.

1. Každý deň začínajte poďakovaním

Je jedno v čo alebo koho veríte. Začnite pozitívne hneď ráno tak, že sa poďakujete za to, čo máte. Spomeňte svojich blízkych, zdravie, strechu nad hlavou, jedlo, prácu. Takto si uvedomíte, že ste šťastný človek a je veľká pravdepodobnosť, že dobrá nálada vám zostane aj počas dňa.

2. Začnite piť pravidelne čaje

Desiatky liečivých rastlín nám dávajú možnosť pochutnávať si na lahodných dúškoch čaju. Staviť môžete na klasiku v podobe bieleho či zeleného čaju, ktoré obsahujú veľa antioxidantov. V prípade zdravotných problémoch pokojne siahnite aj po menej známych liečivých rastlinách. Ešte predtým si však dôkladne naštudujte pravidlá užívania, aby ste si neuškodili, pretože všetkého veľa škodí. Siahnuť môžete napríklad po žihľave, ktorá organizmus prečistí. Rumanček je stvorený na upokojenie a podporu spánku. Materina dúška pomôže pri prechladnutí a rozmarín zmierni bolesť hlavy.

3. Denne si doprajte zdravú maškrtu

Rozhodnutie nejesť rafinovaný cukor neznamená, že sa do vášho jedálnička žiadna maškrta nedostane. Klasikou je šťavnaté ovocie, ale dopriať si môžete aj kvalitnú horkú čokoládu. Nielenže vás upokojí, ale dodá aj množstvo antioxidantov. Ak radi experimentujete, zdravé maškrty si môžete ľahko pripraviť aj doma.

4. Nenechajte sa zvalcovať negatívnymi myšlienkami

Určite ste sa mnohokrát v živote presvedčili, že ak zostanete pokojní, všetko ide ľahšie. Naopak, ak ste v strese, aj práca odbúda len veľmi pomaly a neraz pokrivkáva aj jej kvalita. Hoci nie je jednoduché zachovať si chladnú hlavu vždy, úspechom je, keď to dokážete aspoň niekedy. Skôr ako sa necháte zvalcovať zlou náladou, položte si otázky, či vám to pomôže, keď sa budete rozčuľovať a budete v strese. Radšej sa snažte upokojiť. Zhlboka dýchajte, poprechádzajte sa, spomeňte si na vtipnú príhodu či príjemné miesto a hlavne si opakujte, že negatívny prístup nič nevyrieši. Problémy majú všetci. Vy nie ste výnimka.

5. Každý deň venujte niekoľko minút iba sebe

Po celý deň sme obklopení ľuďmi a riešime kvantum problémov. Preto je dôležité vypnúť. Každý deň si doprajte aspoň chvíľku, keď budete iba sami so sebou. Môžete ticho sedieť a nechať myšlienky voľne plynúť, počúvať hudbu, meditovať alebo sa venovať modlitbe.

-w-