Fázy spánku alebo ako spať kvalitne

Fázy spánku alebo ako spať kvalitne

Zlé spanie trápi obrovské percento populácie. Čo treba vedieť o fázach spánku a ako sa vyvarovať najčastejších chýb, ktoré vedú k nevyspaniu sa a následnej podráždenosti?

O fázach spánku toho už bolo napísané veľa. Každý chápe, že najprv sa zaspáva, potom sa spí tvrdo, zdajú sa sny, prebúdza sa. Čo vám možno ale uniklo, je fakt, že aby ste sa kvalitne vyspali, treba spať tak, aby cyklus všetkých fáz spánku prebehol celý a nebol prerušený. Možno sa vám už niekedy stalo, že ste spali desať hodín a cítili sa neodpočinutí a následne ste spali hodiny tri a cítili ste sa tak silne, že by ste jedným kýchnutím dokázali zmiesť celé Atény. To je zapríčinené tým, že raz ste boli prerušení v polovici cyklu a druhýkrát nie. Ako teda jednotlivé fázy vyzerajú a ako dlho trvajú?

  • Zaspávanie

Zaspávanie môže trvať od niekoľkých sekúnd až po niekoľko desiatok minút. Počas zaspávania je potrebné sa uvoľniť, nájsť vhodnú polohu na spanie a relaxovať. Rodičia sa často stretávajú s problémom zaspávania u detí, ktoré v určitom veku nechávajú fantáziu bežať na plné obrátky a nedokážu sa upokojiť. Na to často pomáha relaxačná hudba, čítanie rozprávok alebo rôzne hračky pre pokojné zaspávanie. Tie vyrába napríklad Cloud b. Dostať rôzne tvary s rôznymi funkciami a objednať ich môžete na webe dovozcu a distribútora hračiek pexi.cz. Zaspávanie sprevádzajú výrazné telesné pohyby, ktoré sú nasledované prehĺbeným dýchaním a pomalým zatváraním očí. Postupne sa znižuje svalové napätie, tepová frekvencia aj krvný tlak. Zaspávanie je tiež často sprevádzané svalovými kŕčmi, ktoré sa prejavuje silným šklbnutím celého tela.

  • Prechod od zaspávania do spánku

Táto fáza trvá len niekoľko málo minút. Myseľ sa čím ďalej, tým viac odpútava od okolitého prostredia a ak vás niečo prebudí, len s veľkými ťažkosťami sa vám podarí opäť ihneď zaspať. Ste podráždení, zmätenia a dezorientovaní.

  • NREM fáza

Táto fáza trvá približne desať minút a dochádza v nej k regenerácii tela. Delí sa do ďalších štyroch podfází a človeka v tejto fáze je ťažké zobudiť obyčajným hlukom, avšak nie je to ešte zďaleka nemožné.

  • REM fáza

V tejto fáze, ktorá trvá až tridsať minút, je človek takmer strnulý, dýcha ťažko a nepravidelne a je veľmi ťažké niekoho v tejto fáze prebudiť. V priebehu REM fázy tiež dochádza k snom, ktoré sú až mimoriadne živé a často absurdné.

Všetky fázy cyklu môžu trvať až deväťdesiat minút a celý cyklus sa počas noci opakuje štyrikrát až sedemkrát, v závislosti na tom, koľko spánku jedinec potrebuje. Ak vás však prebudí napríklad zvonenie budíka uprostred štvrtej fázy štvrtého cyklu, môžete sa cítiť po rannom rituálni úplne nemožní. Potom presne dochádza k podráždenosti a celkovej zníženej výkonnosti počas celého dňa. Ak teda viete, že vás čaká náročný deň, skúste spať tak, aby výsledný počet naspaných hodín bol násobkom hodiny a pol, čo je doba dostatočná na to, aby sa vystriedali všetky fázy. Po niekoľkých pokusoch sami uvidíte, že tento spôsob je zďaleka najefektívnejší.