Ako zvládať hnev?

Ako zvládať hnev?

Hnev je prirodzenou ľudskou emóciou. Problémom je, ak ho človek potláča, alebo si ho vybije na druhých krikom či urážkami. Dôležité je naučiť sa hnev zvládať – rozpoznať ho, spracovať a vyjadriť spôsobom, ktorý je zdravý a primeraný.

Rozpoznávanie, spracovanie a vyjadrenie hnevu

Hnev je väčšinou sprevádzaný aj fyzickými reakciami, nakoľko sa v tele uvoľňuje adrenalín, ktorý vyvoláva reakciu boja, alebo úteku. Ak na sebe pocítite symptómy hnevu, teda začnete rýchlejšie dýchať, zrýchli sa vám tlkot srdca, pocítite napätie a nepokoj, máte zaťaté päste či čeľusť, potíte sa alebo trasiete, jedná sa o prejavy hnevu. Ak máte inteligentné hodinky, upozornia vás, že máte vysokú hladinu stresu a treba s tým niečo robiť.

Keď hnev rozpoznáte a necháte sa ním unášať, zrejme to schytajú aj ľudia okolo vás, poprípade ho budete dusiť v sebe. Ani jedna možnosť nie je dobrá. Po výbuchu sa budete cítiť previnilo. Uvedomte si, že druhí za váš hnev nemôžu, je to vaša reakcia na spúšťač hnevu. V tejto situácii je veľmi dôležité zastaviť sa a hnev spracovať. Niekedy stačí počítať do 10. Inokedy ísť na prechádzku alebo sa s niekým porozprávať.

Po vychladnutí hnev vyjadrite adekvátnym spôsobom – povedzte druhému slušne a vecne, čo vás nahnevalo. Ak to neurobíte a budete v sebe hnev dusiť, najbližšie vo vás spúšťač hnevu vyvolá ešte intenzívnejšie reakcie, alebo potlačený hnev v dlhodobom horizonte prerastie do chronického ochorenia.

Tipy, ako spracovať hnev

Nie vždy stačí na to, aby človek spracoval hnev počítanie do 10 alebo krátka prechádzka. Našťastie, existujú aj ďalšie užitočné techniky, ktoré pomôžu zmierňovať hnev. Ktoré stoja za vyskúšanie?

  • Jedným z výborných spôsobov na upokojenie je praktizovanie hlbokého dýchania. Pomaly sa nadýchnite nosom a vydýchnite ústami. Sústreďujte sa na každý jeden nádych i výdych. Ak máte možnosť , ľahnite si a jednu ruku položte na brucho. Sledujte, ako sa vám dvíha a klesá.
  • Pomôcť môže aj nepretržité opakovanie slovného spojenia, že všetko bude v poriadku. Alebo vezmite denník a svoje emócie vylejte na papier. Výbornou voľbou je presmerovať hnev na niečo dobré – keď ste v hneve, máte viac odvahy, tak podpíšte petíciu, ku ktorej sa už dlho odhodlávate a podobne.
  • Za zmienku stojí aj strečing. Skúste napätie svojho tela zmierniť jednoduchými strečingovými pozíciami, ktoré si pamätáte ešte zo školských čias. Od strečingu nie je ďaleko k cvičeniu – fyzická aktivita zníži hladiny stresových hormónov a, naopak, stimuluje produkciu hormónov šťastia. Vďaka cvičeniu zmiernite hnev a získate od celej situácie odstup, poprípade nájdete aj vhodné riešenie.
  • Ak nie ste športový typ, jednoducho sa skúste pohrúžiť do činnosti, ktorú milujete. Môže ísť o kreslenie, ručné práce či hru na gitare. Spočiatku bude pre vás ťažké sústrediť sa, no s trochou chcenia a vytrvalosti to nakoniec pôjde. Alebo si aspoň doprajte horúci kúpeľ alebo pustite hudbu.

Vďaka týmto jednoduchým tipom sa upokojíte a získate čas na to, ako sa postaviť k problému. Pokojne si v mysli predstavujte, čo a akým spôsobom druhému poviete. Bez hnevu a urážok.

Mirka
Zdroj foto: https://pixabay.com/photos/business-businessman-male-work-2879465/