Ako vylepšiť kávu? Tipy, ktoré oceníte

Ako vylepšiť kávu? Tipy, ktoré oceníte

Káva patrí k najobľúbenejším nápojom na svete. Pokiaľ pijete kvalitnú kávu, v primeranom množstve, bez pridaného cukru či smotany, je podľa mnohých odborníkov dokonca prospešná zdraviu. Pridaním niektorých ingrediencií možno jej zdravotné benefity ešte zvýšiť.

Skúste trik so škrupinami vajíčok

Ak máte k dispozícii domáce vajíčka, škrupinky nevyhadzujte. Majú schopnosť neutralizovať kyslú chuť kávy v prípade, že ich dáte rozdrvené do kávového filtra alebo kúsok škrupiny na krátky čas priamo do kávy. Ako škrupiny pripraviť? Najprv ich varte vo vode približne 10 minút. Po vybratí počkajte, kým vyschnú a následne ich dajte na 10 minút do rúry. Sušte ich pri teplote 200 stupňov Celzia.

Pridajte škoricu

Škorica je jednou z najzdravších sladkých korenín. Využite ju vtedy, keď sa snažíte schudnúť a podporiť svoje zdravie. Má schopnosť stabilizovať krvný cukor, teda sa vyhnete prejedaniu a konzumácii nezdravých jedál. Okrem toho má pozitívny vplyv na mozog a aj trávenie. Nehovoriac o tom, že kávu skvelo dochutí.

Za vyskúšanie stojí aj kokosový olej

Kokosový olej má množstvo pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Ak máte predsudky voči jeho použitiu v káve, jednoducho to vyskúšajte. Chuť kávy s jemne kokosovou arómou si zamilujete a navyše urobíte niečo pozitívne pre svoje zdravie. Kokosový olej má antibakteriálne a protivírusové účinky, pomáha spaľovať tuky, zasýti atď.

Mandľové alebo makové mlieko

Namiesto smotany alebo bežného kravského mlieka môžete do kávy použiť malé množstvo mandľového alebo makového mlieka. Pripravíte si ho z mandlí alebo maku tak, že ich namočíte do vody, zmixujete a precedíte.

Vanilka a kakao

Na dochutenie kávy môžete použiť aj vanilku či kakao. Samozrejme, na mysli máme vanilkový lusk a pravé kakao. Aj tieto pochúťky sú pre zdravie prospešné a určite lepšie, ako biely cukor alebo kalorická smotana.

Občas nie je na škodu zhrešiť

Pridanie mlieka, smotany, šľahačky, likéru, zmrzliny či čokolády do kávy radikálne zvýši počet prijatých kalórií a nie je práve najzdravšou voľbou. Ak si však z času na čas doprajete kávu aj s prídavkom niečoho nezdravého a urobí vám to radosť, neváhajte. Ak patríte k radikálnym zástancom zdravého životného štýlu a milujete sladkú chuť kávy, siahnite po zdravších alternatívach cukru. Výborne chutí napríklad javorový sirup.

-w-