Ako si doma pripraviť lahodnú tureckú kávu?

Ako si doma pripraviť lahodnú tureckú kávu?

Káva je takmer pre všetkých vôňou rána, ale aj poludňajšej prestávky. Pôsobí relaxačne, upokojujúco a práve to si treba poriadne vychutnať! Kávu si bežne v domácnostiach pripravujeme „za behu“, v zhone, čo všetko ešte musíme stihnúť pred odchodom do práce. Aj tieto vplyvy sa podpíšu na výslednej aróme, chuti a celkovom pôžitku pri káve. Ako si ju najlepšie pripraviť aj v bežnom domácom prostredí?

Kvalita prípravy domácej kávy nezávisí od drahých spotrebičov a cenovo veľmi neprijateľných kávových zŕn pre bežnú domácnosť. Lahodnú kávu si pripravíte aj pomocou bežnej kuchynskej výbavy, no raz za čas si predsa môžete dopriať aj nejaký ten „menší“ darček.

Čo je však základom pre tureckú kávu je jej špecifická výrazná aróma. Tú znásobuje čerstvosť a kvalita pomletých zŕn. Buď sa zameriate na tuzemské špeciálne pražiarne, kde ich dostať vždy v tej najvyššej kvalite. Alebo zostanete doma, ale naďalej budete postupovať podľa pravidiel tureckej kávy. Turecká, turek alebo zalievaná... Toľko synoným, no podstatné je najmä zomletie zŕn na veľmi jemnučko. Takmer na prach. To najvýraznejšie podporuje vôňu, spôsob penenia a výslednú chuť.

Pozor, nezalieva sa len samotná káva s cukrom, ale aj s rôznymi špeciálnymi koreninami. U nás je dostupný napríklad šafran a škorica. Pravú chuť tureckej kávy úžasne zvýrazní kardamón, no aj tieto ingrediencie musia byť zomleté a čo najviac čerstvé. Ďalej záleží aj na výbere cukru. Klasický kryštálový, no viac ako biely (rafinovaný) odporúčame trstinový. Žiadny med ani moderné špeciality zalievania mliekom!

Tureckej káve sa tá naša (domáca) nikdy nevyrovná. Prečo?

Bežne nemáme k dispozícii špeciálne upravenú nádobu na kávu. V nej káva lepšie zoviera a to sa ukáže aj na hustote a farbe peny. Improvizujete? Tak aspoň poriadne! Nachystajte si potrebné ingrediencie a hrnček čo najviac podobný tureckej džezve. Musí byť vhodný aj na používanie na plynovom horáku a s typickým úzkym a dlhším telo. To sa nadol mierne rozširuje. Zakončené má byť oválnym plochým dnom. Dosť stabilným a trvácnym zároveň.

Ingrediencie pridávajte postupne – najprv káva (1,5 – 2 vrchovité lyžice), cukor a koreniny. Zalievame studenou, čerstvou vodou do 150 ml. Necháme variť, ideálne, ak ju stiahneme zo sporáka ešte pred prevretím (teplota do 95 °C). Vtedy sa začína tvoriť hustá biela pena, ktorú po odobratí nádoby pomaly premiešavajte. Odporúčame postup zopakovať ešte raz, maximálne dvakrát, no kávu už nechávame úplne zovrieť. Postupne sa prestáva tvoriť pena. Nápoj premiešame a pijeme čerstvý.    
 

Tatiana