Čo by nemalo chýbať v zdravom mikulášskom balíčku?

Čo by nemalo chýbať v zdravom mikulášskom balíčku?

Sviatok sv. Mikuláša sa blíži. Ak chcete obdarovať svoje deti či vnúčatá, venujte im niečo nielen chutné, ale hlavne zdravé.

Možno ste si i vy všimli, že počet detí s nadváhou či obezitou narastá. Preto najlepšie, čo môžete urobiť, je darovať deťom v mikulášskom balíčku čo najviac zdravých maškŕt. Na ktoré pravidlá by ste nemali zabudnúť?

Darujte deťom šťavnaté ovocie

V mikulášskom balíčku nemusia byť iba tradičné jabĺčka, banány, mandarínky či pomaranče. Pokojne môžete popustiť uzdu fantázii a deťom darovať napríklad aj kivi, hrušky alebo šťavnatý ananás. Gro z ovocnej časti balíčka by malo patriť čerstvému ovociu, ale siahnuť môžete aj po sušenom. Vyberajte však kvalitné sušené plody a deťom pripomeňte, že sú síce veľmi zdravé, ale obsahujú aj veľa cukru, takže by ich mali jesť s mierou. Poprípade ovocie nasušte doma. Budete si istí, že neobsahuje pridaný cukor a ani konzervačné látky.

Oriešky, oriešky a ešte raz oriešky

Väčšinou sa v balíčkoch detí objavujú pražené búrske oriešky, no nie je to práve najlepšia voľba. Okrem toho, že obsahujú veľa nezdravého tuku, deti si ich v nejednom prípade aj rady prisolia. Preto im dajte radšej do balíčka vlašské orechy, mandle, lieskovce, kešu či para orechy. Siahnuť môžete aj po kvalitných zmesiach týchto orechov, tak bude mať dieťa k dispozícii z každého niečo.

Skúsiť môžete aj zdravšie sladkosti

Aj na našom trhu sú dostupné sladkosti s vyšším obsahom kakaa. Je teda potrebné čítať etikety. Pokiaľ je to možné, zakamuflujte do balíčka aj takéto sladkosti. Výbornou voľbou je naplnenie balíčka doma robenými keksíkmi či sušienkami so zdravých ingrediencií. Táto alternatíva si však bude od vás žiadať o trochu väčšiu námahu.

Do balíčka patrí aj to, čo dieťa miluje

Určite viete, ktoré sladkosti má vaše dieťa rado. Zrejme by bolo sklamané, keby si ich v balíčku nenašlo. Ak aj máte názor, že nie sú príliš zdravé, niektoré z nich by sa mali v balíčku predsa len objaviť.

Náš tip: Zájdite do obchodu so zdravou výživou

Ak vaše dieťa miluje lízanky, cukríky, čokoládky či keksíky, zájdite do obchodu so zdravou výživou. Nájdete tam napríklad zdravé lízanky z javorového sirupu, medové cukríky, ale aj mliečne čokolády so zdravšími náhradami cukru či celozrnné keksíky. V porovnaní s bežnými sladkosťami sú síce drahšie, ale aj neporovnateľne zdravšie.

-w-