Ako sa dostať s prichádzajúcou jarou do formy?

Ako sa dostať s prichádzajúcou jarou do formy?

Jar v nás prebúdza túžbu byť aktívnejší a aj lepšie vyzerať. Ak máte po zime kilá navyše, cítite sa unavene či frustrovane, pozrite sa spolu s nami na niekoľko jednoduchých tipov, ako sa s prichádzajúcou jarou dostať do formy.

Ak sa chcete dostať do formy, nemusíte niekoľkokrát týždenne cvičiť v telocvični a venovať sa náročným cvikom. Zabudnite aj na drastické diéty, ktoré aj tak vedú k jojo efektu. Začnite pomaly a postupne a do leta budete fit. Na čo by ste nemali zabúdať?

Malé zmeny robia veľké rozdiely

Veľké zmeny zo dňa na deň vo vás vyvolajú frustráciu a hlavne nie sú dlhodobo udržateľné. Z tohto dôvodu je istejšie začať pomaly a postupne menšími zmenami.

Desí vás predstava chodenia do posilňovne? V tom prípade začnite každodennou krátkou prechádzkou na čerstvom vzduchu v svižnom tempe. Postupne môžete chôdzu nahradiť džogingom a neskôr behom.

To isté platí aj pre stravovanie. Ak trpíte závislosťou na cukre, znižujte jeho množstvo v jedálničku postupne. Nahraďte sladkú desiatu ovocím alebo orechmi a do kávy si dajte o jednu lyžičku cukru menej.
 
Zdroj foto: pixabay.com

Nájdite si aktivitu, ktorá vás baví

Je pravda, že minimálne 70 percent úspechu pri chudnutí zohráva strava, ale dôležitý je aj pohyb. Jarné mesiace vám ponúkajú ideálnu príležitosť na cvičenie vonku. Okrem chôdze, džogingu či behu sa môžete venovať bicyklovaniu, cvičiť na vonkajších ihriskách s posilňovacími strojmi alebo si dať na čerstvý vzduch karimatku a venovať sa joge. Dôležité je, aby vás vybraná pohybová aktivita vnútorne napĺňala a nenútili ste sa do nej.

Ozdravte jedálny lístok

Azda tým najdôležitejším krokom k zdravému jedálnemu lístku je čítanie etikiet a postupné obmedzenie potravín s vysokým obsahom transtukov, konzervantov, farbív či dochucovadiel a ich nahradzovanie základnými potravinami. Snažte sa jesť viac zeleniny, ovocia, celých zŕn, orechov, semien, za studena lisovaných olejov či strukovín.

Poprípade si dajte za cieľ jesť viac zeleniny alebo ovocia. Začnite jednou či dvomi porciami a postupne sa pokúste dostať na odporúčaných päť. Telu dodáte pestrú paletu výživných látok. Okrem toho zelenina obsahuje minimum kalórií, a tak vás výborne zasýti.

Nezabudnite na jarné poklady v podobe medvedieho cesnaku, pažítky, cíbikov či žeruchy.

Vyjdite na slnko

Po zime mnohí z nás trpia deficitom vitamínu D. Od jari je naše telo schopné vytvoriť si ho, pretože slnečné lúče obsahujú dostatok UVB žiarenia. Snažte sa tráviť na slnku aspoň 30 minút denne bez opaľovacieho krému či mejkapu.
 
Zdroj foto: pixabay.com

Začnite vstávať skôr

S prichádzajúcou jarou sa dni predlžujú. Využite to na to, aby ste si privstali. Ráno môžete využiť na cvičenie alebo robenie ranných rituálov, ktoré vás pozitívne naladia do nového dňa.

Nezabúdajte na vodu

V zime mnohí z nás pijú menej. Avšak na jar môžeme prirodzené detoxikačné mechanizmy nášho tela podporiť dostatočným a kvalitným pitným režimom. Okrem čistej vody obohaťte pitný režim o čaje. Výbornou voľbou je napríklad žihľavový.

Nájdite si čas na upratovanie a triedenie starého a nepotrebného

Ak máte doma neporiadok a hromadia sa vám tam nepotrebné veci, môže sa to negatívne odzrkadľovať na vašom psychickom nastavení v podobe zvýšených hladín stresových hormónov, ako je kortizol.

Z tohto dôvodu je potrebné dopriať si na jar čas na upratovanie. Zbavte svoj šatník a domácnosť toho, čo nepotrebujete. Priestor bude pôsobiť vzdušne a čisto, čo vám zlepší náladu.

Mirka