10 tipov, ako sa zbaviť brušného tuku

10 tipov, ako sa zbaviť brušného tuku

Trápia vás nevzhľadné faldíky na bruchu či pivné brucho? Okrem toho, že sú neestetické, predstavujú predovšetkým zdravotný problém, nakoľko abdominálna obezita znamená obrastenie vnútorných orgánov tukom.

Aj vy môžete mať peknú postavu, vyformované brušné svaly a najmä pevné zdravie, ktoré je tým najcennejším. Avšak budete musieť preto niečo urobiť.

Prinášame vám 10 tipov, ktoré vám pomôžu zbaviť sa brušného tuku.

1.    Maximálne obmedzte vysoko priemyselne spracované potraviny
Skúste si napísať na papier, čo ste za posledné dni jedli. Ak vaše raňajky tvoria biele rožky so salámou, desiatu čokoládová tyčinka, obed vyprážaný rezeň so zemiakmi a večeru biely chlieb so šunkou, máte problém. Vo vašom jedálnom lístku prevládajú ultra procesované potraviny, ktoré prispievajú k hromadeniu tuku na bruchu.
Skúste ich postupne obmedziť a sústrediť svoju pozornosť na základné potraviny, teda zeleninu, ovocie, celé zrná, orechy, semená, strukoviny či za studena lisované olej.
 
Zdroj foto: pixabay.com

2.    Znížte úroveň stresu
Existuje nejedna vedecká štúdia, ktorá potvrdzuje, že dlhodobo zvýšené hladiny kortizolu prispievajú k ukladaniu tuku na bruchu. Ak ste v chronickom strese, negatívne sa to odzrkadľuje aj na vašej snahe schudnúť. Snažte sa dopriať si každý deň nejaké relaxačné aktivity, ako napríklad cvičenie či meditáciu.

3.    Obmedzte sedavý spôsob života
Ak aj máte sedavé zamestnanie, neznamená to, že musíte presedieť celý deň. Prepašujte čo najviac prirodzeného pohybu do celého dňa. Do práce choďte po vlastných, namiesto výťahu využívajte schody a v práci vybavujte veci osobne.

4.    Pite viac vody
Voda je jednou z kľúčových ingrediencií pre úspešné chudnutie. Ak pijete málo, môžete si smäd zameniť s hladom. Namiesto vody tak prijmete kalórie navyše. Dôležitá je aj kvalita pitného režimu. Vyhnite sa sladeným vodám i pridávaniu cukru do čaju či kávy.
 
Zdroj foto: pixabay.com

5.    Zvýšte príjem vlákniny
Väčšina Slovákov neprijíma dostatok vlákniny kvôli nízkemu príjmu zeleniny, ovocia, celých zŕn, orechov, semien či strukovín. V dôsledku toho sme častejšie a aj rýchlejšie hladní. Ak zaradíte do jedálneho lístka viac vlákniny, zasýti vás na dlhší čas. Zároveň prospieva tráveniu a vyhnete sa zápche i plynatosti.

6.    Jedzte viac bielkovín
Usilujte sa o optimálne zastúpenie bielkovín, tukov a sacharidov v jedálnom lístku. Nezabúdajte na to, že bielkoviny sú dôležité nielen pre svalstvo, ale majú aj výbornú sýtiacu schopnosť a pomôžu vám eliminovať pocity hladu.
 
Zdroj foto: pixabay.com

7.    Vyskúšajte prerušovaný pôst
Jedným z účinných spôsobov, ako sa zbaviť tuku na bruchu, je prerušovaný pôst. Existujú viaceré varianty. Azda tým najpoužívanejším je 16/8. To znamená, že v priebehu 16 hodín hladujete a 8 hodín máte na jedlo. Snažte sa počas tejto doby prijímať zdravú, pestrú a vyváženú stravu, aby ste organizmu dopriali všetko potrebné.

8.    Nakopnite metabolizmus
Fungovanie metabolizmu nakopnete viacerými spôsobmi. Výborne funguje, napríklad kajenské korenie, zelený čaj či riasa wakame. Samozrejme, dá sa to aj cvičením. Vhodné sú HIIT, teda vysoko intenzívne intervalové tréningy alebo tabata.

9.    Trénujte brušné svaly
Ak budete robiť denne 200 brušákov, nedosiahnete želané výsledky. Zamerajte sa na funkčné cviky, ako napríklad plank, angličáky či kľuky. Samozrejme, pridať môžete aj spomínané brušáky, avšak tie majú byť skôr doplnkom tréningu.

10.    Skvalitnite spánok
Nedostatok spánku či nekvalitný spánok prispievajú k priberaniu. Naopak, kvalitný a dostatočne dlhý spánok vám pomôže schudnúť aj z brucha. Ak máte ťažkosti so spánkom, upravte životný štýl, zlepšite podmienky v spálni a venujte sa večernej rutine.

Mirka
Zdroj foto: pixabay.com