Ako predchádzať ochoreniam dýchacieho systému?

Ako predchádzať ochoreniam dýchacieho systému?

V súčasnej dobe plnej virologických a bakteriálnych nástrah, keď sa šíri pandémia po celom svete, je veľmi dôležité zvyšovať imunitu organizmu cestou dýchacej gymnastiky. V konečnom dôsledku imunitný systém rozhoduje o tom, či organizmus napadne vírus alebo baktéria, ako aj o dopade všetkých ochorení na organizmus. Prehĺbené dýchanie napomáha telu zbavovať sa odpadových látok a umožňuje kvalitne zásobiť bunky tela kyslíkom. Zabraňuje nadmernej tvorbe a usadzovaniu hlienov v pľúcach, a tým znižujeme riziko vzniku zápalu pľúc. Ozdravme organizmus každým nádychom a výdychom.

Dýchacie cvičenie v prvom rade okysličuje celé telo, čím zvyšuje výkon, zlepšuje spánok čo do kvality, zmierňuje bolesti celého tela, ako aj bloky kĺbov, upravuje držanie tela, pôsobí proti zaguľateniu hrudnej chrbtice, zlepšuje trávenie a pohyby čriev, výdatne napomáha brušnému systému lymfatickému a v neposlednom rade priaznivo pôsobí na psychiku organizmu.

            Veľmi dôležité je cielené lokalizované dýchanie, čo znamená zacieliť nádych do časti hrudníka, kde sme položili našu dlaň, ktorou môžeme prípadne dávať odpor ( rezistovať) nádych. Uprednostňujeme dolné hrudné dýchanie, teda dlane položíme na dolnú časť hrudného koša obojstranne (bilaterálne dolné hrudné dýchanie) alebo len na jeden bok hrudného koša (homolaterálne- postranné dolné dýchanie).

      Nosným pilierom dýchania je však tzv. bránicové dýchanie (diafragmatické ), kde cielime nádych do oblasti pupka a podbruška a výdych asistujeme mohutným sťahom brušných svalov. Sústredíme sa na oblasť pupočnú, ktorá výrazne klesá pri výdychu. Vhodná je dýchacia gymnastika, pri ktorej preferujeme predĺžený výdych, ale musíme si uvedomiť, že hlboký nádych do rôznych častí hrudného koša predpokladá mohutný predĺžený výdych. Pozor si dávame na ramená, ktoré počas celého dýchania držíme v dolnej úrovni a nedvíhame ich k ušiam. Všetky druhy dýchacieho cvičenia sa dajú prevádzať v polohe ležmo na chrbáte, ako aj na bruchu či boku alebo v sede či v stoji. Odporúčam, však, základnú polohu v ľahu na chrbáte. Pri tejto polohe vieme najlepšie udržať vzdialenosť medzi uchom a ramenom a relaxovať tak šijové svaly, ktoré v ľahu môžeme úplne vyradiť z aktivity, a tým ich nepreťažujeme.

      Dychová vlna je forma cvičenia v polohe v ľahu na chrbáte, kde nádych vykonávame nosom, vzduch ďalej tlačíme cez hrudný kôš, ktorý sa zväčší do brušnej dutiny. Následne výdych začína v brušnej dutine, ktorú mohutne vtiahneme, potom stiahneme hrudný kôš pri relaxovanej šiji.

      Poslednou časťou dýchacieho cvičenia je dynamická dýchacia gymnastika, ktorú prevádzame za pomoci pohybu horných alebo dolných končatín, hlavy a trupu v rozličných polohách. Pre presnejšiu predstavu uvediem príklad vzpaženia horných končatín so súčasným mohutným nádychom hlboko do hrudného koša až brucha a pri pripažení pomaly vydychujeme.

Dychovú gymnastiku cielime podľa dýchacieho problému, ktorý chceme riešiť. Pri nepostačujúcom výdychu (ochorenia ako astma bronchiale), kedy máme prekážku (obštrukciu) v dýchacích cestách, preferujeme výdych, teda ho predĺžime, alebo ak chceme výdych zefektívniť, potom ho rezistujeme, teda dávame odpor do výdychu, ako napríklad: fúkanie balóna, slamkou do vody výdych, fúkanie do hudobných nástrojov. Pri nepostačujúcom nádychu (ochorenia ako zaprášenie pľúc, zápal pľúc) kedy sa zmenšuje dýchacia plocha (reštrikcia) dýchacej plochy, preferujeme nádych, ako napríklad: nádych v hlbokej vode, nádych cez slamku, nádych do odporu lokálne do časti hrudníka, kde tlačíme na hrudník dlaňou alebo sáčikom piesku.

Záver: Zaraďme dýchaciu gymnastiku do svojho cvičebného programu v týždennej starostlivosti o svoje telo a dušu. Nezaberie nám to veľa času, stačí skutočne 10 minút denne, aby sme urobili niečo pre svoje zdravie. Prevencia ochorení dýchania je rovnako dôležitá, ak nie viac, ako liečba. Preto začnime už dnes a výsledok sa dostaví čoskoro!

Autor: PhDr. Andrea Sokolovská, diplomovaná fyzioterapeutka