Ako podporiť krvný obeh?

Ako podporiť krvný obeh?

Zdravý krvný obeh zabezpečuje dostatočné zásobovanie buniek kyslíkom a živinami, čím zabezpečuje organizmu zdravie, vitalitu a pomáha predchádzať chorobám.
Vyvážená strava a dostatok pohybu sú kľúčové pre správne fungovanie krvného obehu. Vo všeobecnosti je pre krvný obeh dôležité hlavne železo, vitamín E a C. Železo je bohato zastúpené v listovej zelenine, éčko je napríklad v semenách či orechoch. Vitamín C je obsiahnutý v širokej škále ovocia a zeleniny, ako napríklad v paprike, brokolici, jahodách, kivi, šípkach atď. Ak si chcete udržať zdravý krvný obeh a predchádzať vzniku kardiovaskulárnych ochorení či kŕčových žíl, snažte sa denne skonzumovať 5-6 porcií ovocia a zeleniny. A nezabudnite ani na nižšie uvedené potraviny či výživové doplnky.

1. Cesnak
Cesnak sa odporúča konzumovať pri vysokom krvnom tlaku, ktorý je príčinou kardiovaskulárnych ochorení. Je tiež bojovníkom proti baktériám, vírusom a plesniam. Podľa odborníkov má schopnosť podporovať krvný obeh, čo je veľmi prospešné napríklad pre ľudí, ktorí majú problémy s kŕčovými žilami. Zároveň je vhodný na detoxikáciu a podporu imunitného systému.

2. Ženšen
Ženšen je i u nás bežne využívaný vo forme výživového doplnku a podľa viacerých výskumov stimuluje krvný obeh. Jeho užívanie môže však mať negatívne účinky v prípade, že trpíte určitými ochoreniami, a preto sa o jeho užívaní poraďte s lekárom.

3. Pomaranč
Obsahuje látky, ktoré posilňujú steny kapilár a zabraňujú poškodeniu buniek voľnými radikálmi. Vysoký obsah vitamínu C ho predurčuje k tomu, že je potravinou s antioxidačnými účinkami.

4. Horká čokoláda
Kvalitná horká čokoláda s obsahom kakaa viac ako 70 percent obsahuje flavonoidy podporujúce obeh krvi. Navyše konzumácia horkej čokolády má aj ďalšie výhody. Dokáže zlepšiť náladu a podporuje imunitný systém.

5. Slnečnicové semienka
Hoci sú slnečnicové semienka pomerne kalorické, mali by byť zastúpené v našom jedálničku pravidelne spolu s ostatnými druhmi semien. Semienka slnečnice sú známe vysokým obsahom vitamínu E, ktorý zabraňuje vzniku krvných zrazenín.

6. Zázvor
Zázvor ako podporovací prostriedok krvného obehu predstavovať netreba. Okrem toho prináša úľavu pri tráviacich ťažkostiach. Oceníte ho i v čase chrípky a nachladnutia. Zázvor je stvorený na prípravu chutného zázvorového čaju.

-m-