5 tipov na netradičný letný šalát

5 tipov na netradičný letný šalát

Leto je v plnom prúde a náš žalúdok si žiada niečo ľahké, svieže a čerstvé.  Ak aj vám ide hore krkom miešaný alebo ceasar šalát, skúste naše tipy na niečo netradičné. Prípadne, občas postačí len šalát osviežiť hroznom, špargľou alebo krabími tyčinkami. Jednoducho, použite niečo, čo bežne konzumujete.
 

  • Šalát s hruškou a nivou

Tento šalát je trošku náročnejší na ingrediencie, ale výsledok rozhodne stojí za to. Čerstvý špenát zmiešajte s pokrájanou hruškou. Pridajte opečenú slaninku, ktorú opražíte s vlašskými orechmi. Pridajte k špenátu a hruške. Na záver nastrúhajte nivu a zalejte olivovým olejom.
 

  • Zelerový šalát

Tento šalát ma výraznú chuť, ale možno si ho práve preto zamilujete. Zeler očistite a nastrúhajte. To isté spravte aj s jabĺčkom. Pridajte na drobno nakrájanú jarnú cibuľku a všetko zmiešame. Šalát extra nedochucujeme, jemne osolíme.
 

  • Šalát z červenej repy

Repu dôkladne očistite a dajte piecť do rúry na 40 minút. Po vychladnutí ju pokrájajte na kocky, pridajte obľúbený syr. Ideálna voľba je tofu alebo feta. Oplatí sa posypať pažítkou alebo petržlenovou vňaťou. Polejte olivovým olejom, balzamicom a nezabudnite na soľ.
 

  • Fenyklový šalát

Čerstvý fenikel, reďkovky a jablko nakrájajte. Či zvolíte reďkovky červené alebo biele, záleží iba na vás. Ingrediencie zmiešajte, osoľte, okoreňte a pridajte olivový olej  s citrónovou šťavou. Tento šalát je ideálnou voľbou napríklad k rybám.
 

  • Šalát s kus-kusom

Veľakrát sme o tejto cestovine počuli, ale akosi nevieme, ako ju správne používať. Príprava je veľmi jednoduchá, lebo kus-kus zalievame len horúcou vodou. Ak vychladne pridajte nasekanú petržlenovú vňať či pažítku a pár lístkov mäty. Do tejto zmesi primiešajte na drobno nakrájanú šalátovú uhorku, paradajky a jarnú cibuľku. Ako bonus pridajte aj čierne olivy a opražené lupienky mandlí. Na záver osoľte, zalejte olivový olejom a citrónovou šťavou.
 

  • Dresingy

Ak vám „nevonia“ ani jedna kombinácia, ale predsa by ste chceli tradičný šalát niečím ozvláštniť, skúste netradičné dresingy. Obľúbená  a hodiaca sa takmer ku všetkému je jogurtová zálievka. S bielym jogurtom zmiešajte soľ, bylinkový ocot a kôpor či pažítku a dresing je na svete. Pokojne ho môžete použiť aj na grilovačke k mäsu.

Vhodná je aj paradajková zálievka s tvarohom, ale tá nemusí každému vyhovovyť. Paradajkový pretlak a nízkotučný tvaroh dobre vymiešajte. Pridajte kyslú smotanu, soľ, korenie a worcester. Kto má rád netradičnú chuť, iste si ju zamiluje.

 

Autor: Andrea Zummerová