5 ovocných štiav pre zdravie a štíhlosť

5 ovocných štiav pre zdravie a štíhlosť

Ak patríte k milovníkom ovocia, v jesenných mesiacoch oceníte také, z ktorého si môžete pripraviť lahodné šťavy. Ktoré ovocie prospeje zdraviu i figúre a je vhodné na odšťavenie?

1. Jablká

Jablká sú stvorené na odšťavenie a čo je hlavné, majú mnoho zdravotných výhod. Je známe, že znižujú hladinu cholesterolu v krvi, podporujú imunitu, zabraňujú zápche, sú prevenciou cukrovky atď. Podľa najnovších vedeckých štúdií má pravidelné pitie jablkovej šťavy schopnosť zabrániť vzniku Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby. Odborníci z Cornell University zasa objavili v jablčnej šupke zlúčeninu, ktorá bojuje proti rakovine.

2. Hrušky

Hrušky sú nabité vlákninou, vitamínmi B, C, E, meďou i draslíkom. Okrem nerozpustnej vlákniny obsahujú aj rozpustnú, teda pektín. Pektín má pozitívne účinky najmä na zníženie hladiny cholesterolu v krvi. Vitamíny C a E sú výbornými antioxidantami, ktoré organizmus ochraňujú pred radikálmi. Pravidelná konzumácia hrušiek chráni telo pred vznikom rakoviny a tiež zápchy.

3. Pomaranče

Šťava z pomarančov patrí medzi klasiku, no to nemení nič na tom, že je výživná. Pomaranče obsahujú málo kalórií, a preto je dobré konzumovať ich aj pri chudnutí. Vďaka vláknine zasýtia a tiež prospievajú funkcii čriev. V sto gramoch pomarančov sa nachádza viac ako 50 mg vitamínu C, pričom odporúčaná denná dávka je cca 75 mg. Ďalej pomaranče obsahujú fytochemikálie, ktoré chránia pred vznikom rozličných ochorení.

4. Ananás

Ďalšou výbornou ingredienciou na odšťavenie je ananás. Aké sú jeho pozitíva? Má protizápalové a protirakovinové účinky. Obsahuje bromelín, ktorý sa javí ako prevencia pred rakovinou. Vitamín C podporuje imunitu, chráni srdce a zrak. Ananásová šťava môže slúžiť aj ako prostriedok na podporu plodnosti. V tomto smere však treba vykonať ďalšie výskumy.

5. Slivky

Slivky obsahujú pomerne málo kalórií. V sto gramoch je ich zhruba 46. Sú známe obsahom sorbitolu a isatínu, ktoré prospievajú tráviacemu traktu. Preto sa slivky veľmi často odporúčajú pri zápche. Vitamín C spolu s ďalšími antioxidantami v slivkách zasa bojujú proti rozličným ochoreniam. V týchto chutných ovocných plodoch sa nachádzajú aj draslík pre zdravé srdce a železo dôležité pre tvorbu krvi. Vitamíny zo skupiny B slúžia na podporu látkovej výmeny.

-w-