3 bylinky z kvetináča, ktoré skvelo dochutia jedlo a pomôžu pri zdravotných problémoch

3 bylinky z kvetináča, ktoré skvelo dochutia jedlo a pomôžu pri zdravotných problémoch

Ak patríte medzi vyznávačov zdravého životného štýlu, alebo chcete žiť o niečo zdravšie, môžete začať tým, že začnete pri dochucovaní pokrmov používať viac byliniek namiesto soli. Ktoré sú tie pravé a ľahko ich dopestujete v kvetináči?

  • Bazalka

Bazalka je neodmysliteľnou súčasťou talianskej kuchyne. Je bohatá na antioxidanty, viaceré vitamíny, minerály i stopové prvky. 4 polievkové lyžice čerstvo nakrájanej bazalky obsahujú 28 mg betakaroténu, 44 mg vitamínu K, 0,12 mg mangánu a 2 mg vitamínu C.

Bazalka disponuje antibakteriálnymi a antimikrobiálnymi účinkami. Okrem toho pôsobí protizápalovo a to hlavne vďaka siliciam, ktoré obsahuje. Pomáha teda znižovať zápal, ktorý je príčinou srdcových chorôb, artritídy či zápalových ochorení čriev. Podľa jednej zo štúdií fytochemikálie, ktoré sa v bazalke nachádzajú, pomáhajú predchádzať rakovine pečene, ústnej dutiny a pľúc. Podľa vedcov z poľského mesta Lodž zabraňuje rastu baktérií, ako je napríklad E.coli. Už menej ľudí o bazalke vie to, že pôsobí ako adaptogén – zvyšuje odolnosť organizmu voči rôznym stresovým situáciám, ako únava či úzkosť. Takisto pomáha pri depresiách. V neposlednom rade zlepšuje trávenie, podporuje činnosť pečene, znižuje riziko vzniku cukrovky a metabolického syndrómu. Opomenúť nemožno ani skutočnosť, že je prírodným afrodiziakom.

  • Oregano

Aj oregano je bylinkou, bez ktorej by sa nezaobišla talianska kuchyňa. Určite poznáte pizzu marinara, ktoré obsahuje paradajky, cesnak, oregano a čierne olivy. Avšak oregano možno pridať aj do polievok, šalátov, k syrom či dusenému mäsu.

Okrem skvelej chuti a schopnosti dochutiť pokrmy má oregano aj viacero priaznivých účinkov na naše zdravie. Kyselina rozmarínová a tymol sú antioxidačné zlúčeniny podieľajúce sa na zvýšení obranyschopnosti organizmu a jeho ochrane proti oxidačnému stresu. Disponuje i antibakteriálnymi vlastnosťami, čiže má schopnosť bojovať proti viacerým baktériám. Do jedálnička by ste ho mali zaradiť i vtedy, keď trpíte zápchou a chcete podporiť zdravie srdca. Hodí sa aj na detoxikáciu a podporu zdravia kostí vďaka obsahu vápnika i mangánu.

  • Koriander

Koriander je výbornou koreninou na ryby a jedlá z mäsa. No nič nepokazíte, keď ho použijete i na cestoviny, zemiaky, do polievok, nátierok i na dochutenie cestovín.

Prečo pravidelne dochucovať jedlá koriandrom? Je výborný na podporu metabolizmu, lebo obsahuje B vitamíny. Takisto vďaka nim i zastúpeniu železa zvyšuje úroveň energie, teda siahnite po ňom vtedy, keď pocítite únavu. Okrem toho sa podieľa na posilnení obranyschopnosti, podporuje trávenie, upokojuje, pomáha zaspať a pomocnú ruku podá i pri bolestiach hlavy.


-w-