15 dôvodov, prečo piť (nielen) ráno vodu s citrónom

15 dôvodov, prečo piť (nielen) ráno vodu s citrónom

Pokiaľ deň začínate teplou vodou s citrónom, lepšie ani nemôžete urobiť. Teplá voda podporuje činnosť čriev a trávenie, citrónová šťava zasa obsahuje minerály a vitamíny, ktoré pomáhajú vyplavovať z tela škodlivé látky a toxíny. No to ani zďaleka nie je všetko.

S čím všetkým vám pomôže vlažná voda s citrónom?

1. Napriek tomu, že citrón je kyslý, patrí medzi zásadotvorné potraviny. A ako už isto viete, zásadité pH vo vnútri organizmu je pre zdravie človeka nesmierne dôležité.

2. S tým súvisí i ďalší benefit pitia vody s citrónom. Citrónová šťava pôsobí ako diuretikum, čo znamená, že je močopudná. Toxíny sú z tela vyplavované rýchlejšie, keďže frekvencia močenia je častejšia.

3. Citrón je bohatý na vitamín C a draslík. Kým vitamín C chráni organizmus pred bacilmi a nachladnutím, draslík je dôležitým prvkom pre správne fungovanie nervového systému.

4. Chcete schudnúť? V tom prípade si opäť doprajte citrónovú vodu. Citrón obsahuje vlákninu zvanú pektín, ktorá tlmí pocit hladu a počas popíjania tohto nápoja nebudete mať nutkanie ustavične niečo pojedať.

5. Citrón má svoje uplatnenie aj z hľadiska starostlivosti o zovňajšok. Vitamín C v ňom obsiahnutý napomáha v boji proti vráskam a rovnako udržiava pleť čistú, hebkú a jasnú.

6. Citrónová šťava zabraňuje zadržiavaniu vody v tele a tým napríklad i vzniku nepeknej celulitídy.

7. Rovnako pomáha udržiavať zdravé vaše oči.

8. Citrónová šťava má svoje opodstatnenie pri výrobe tráviacich štiav a urýchľuje metabolizmus.

9. Je vhodným nápojom po cvičení, keďže napomáha dopĺňať telesné soli.

10. Citrónová šťava udržiava pod kontrolou vysoký tlak a mali by ju piť všetci ľudia so srdcovými ťažkosťami.

11. Čerstvá citrónová šťava pomáha chrániť zuby a ďasná. Dokáže zastaviť krvácanie, zmierniť bolesť zubov a poradí si aj so zlým dychom.

12. Kombinácia citrónov a teplej vody si hravo poradí s pálením záhy, so žalúdočnou nevoľnosťou, ale aj so zápchou.

13. Teplá voda s citrónom uvoľňuje dýchacie cesty a na toto spojenie nedajú dopustiť napríklad astmatici.

14. Citrónová voda je účinnou zbraňou proti dehydratácii organizmu. Dehydrovaný organizmus ukladá viac tuku. Pečeň nemôže efektívne spaľovať tuk, pretože pomáha obličkám zvládnuť tento, pre telo nebezpečný stav. Nie nadarmo odborníci na výživu neustále prízvukujú dodržiavať (nielen) pri diéte dostatočný pitný režim.

15. Potrebujete sa po divokej noci dostať opätovne do formy? Žiadny problém. Daný trik odporúčajú ľudia s náročným povolaním, ktorí navyše po prebdenej noci potrebujú ihneď zrána vyzerať sviežo a oddýchnuto. Rozkrojte citrón, osoľte ho a zjedzte ešte pred raňajkami. Táto finta vás údajne postaví na nohy tak, že sa nestačíte diviť.
Odporúčame prečítať: Ako naštartovať spomalený metabolizmus?


Čo ste (možno) netušili?

Kým niektorí lekári pitie citrónovej šťavy vďaka obrovskému množstvu vitamínu C pri chrípke odporúčajú, podľa prastarej čínskej medicíny citrón (ako i ďalšie citrusové plody) ochladzujú náš organizmus. Čo to znamená? Pokiaľ sa necítite byť fit a trápi vás povedzme spomínaná chrípka, konzumácii citrusových plodov by ste sa podľa jej stúpencov mali radšej vyhnúť. V opačnom prípade vám citrusy zatlačia ochorenie do vnútorných orgánov a choroba môže po čase prepuknúť opäť, no už v inej forme a na inom mieste.

Náš tip

Ak by ste chceli svoj ranný, citrónový rituál oživiť, pridajte do nápoja trošku škorice či mletého zázvoru. Dostanete veľmi chutný a zdravý nápoj, ktorý vás počas letných dní ešte aj výborne osvieži.

Janka

http://zdravie.cvicte.sk/zdravie-1/15-d-vodov-preco-pit-nielen-rano-vodu-s-citrono