10 potravín, ktoré nesmú chýbať v zimnom jedálničku

10 potravín, ktoré nesmú chýbať v zimnom jedálničku

V zime mnohí z nás trpia deficitom dôležitých látok, čo sa prejavuje zmenami nálad, priberaním, únavou či oslabenou imunitou. Avšak nemusí to tak byť. Ktoré potraviny sa oplatí zaradiť do jedálnička, aby ste si udržali zdravie, dobrú náladu i štíhlu figúru?

1.    Cvikla

Čerstvo strúhaná cvikla či šťava z červenej repy je bohatou zásobárňou železa i vitamínu C. Železo je dôležité pre správnu krvotvorbu a vitamín C je kľúčovým hráčom v silnej obranyschopnosti. Cvikla obsahuje minimum kalórií, ale je bohatá na vlákninu, ktorá skvelo zasýti, znižuje cholesterol a prospieva tráveniu. Zastúpený cholín zlepšuje kvalitu spánku, znižuje mieru podráždenia a stresu.

2.    Kyslá kapusta

Len ťažko nájdeme lepšiu potravinu na zimu, ako je kyslá kapusta. Je jedným z výborných zdrojov vitamínu C, ktorý podporuje činnosť imunitného systému, stimuluje tvorbu kolagénu a je nevyhnutný pre dobré vstrebávanie niektorých živín. Okrem toho kvasená kapusta obsahuje probiotiká a prebiotiká pre zdravie čriev.
 
Zdroj foto: freepik.com

3.    Vlašské orechy

Vlašské orechy obsahujú, okrem iného, prospešné nenasýtené mastné kyseliny s protizápalovým účinkom, prospievajú srdcu i mozgu. Sú aj zásobárňou vitamínov skupiny B pre dobrú náladu, fungujúci metabolizmus a správnu činnosť mozgu.

4.    Zeler

Zeleru sa mnohí z nás v jedálničku vyhýbajú. Je to škoda, pretože okrem vlákniny obsahuje už niekoľkokrát spomínaný vitamín C. Vláknina výborne zasýti, eliminuje pocity hladu a podporuje pravidelné vyprázdňovanie. Samozrejme, priaznivo ovplyvňuje aj hladinu cholesterolu v krvi. Céčko je bojovníkom proti únave, pomáha hojiť rany a posilňuje imunitu.
 
Zdroj foto: freepik.com

5.    Brusnice

Počas zimy sme náchylnejší na infekcie močových ciest. Výbornou prevenciou je konzumácia sušených brusníc. Alternatívou je brusnicová šťava. Opomenúť nemožno priaznivý vplyv brusníc na činnosť imunitného systému. Dámy si ich zamilujú aj preto, lebo zlepšujú stav pleti i vlasov.

6.    Chren

Chren prečistí dýchacie cesty, má antibakteriálne a protirakovinové účinky. Ak ho pridáte k ťažšie stráviteľným jedlám, pomôže pri ich trávení. Na nezaplatenie je aj vtedy, keď ste užívali antibiotiká a potrebujete podporiť rovnováhu v črevách.

7.    Topinambury

Najvýživnejšie sú vtedy, keď si ich počas mrazivých dní vykopete zo zeme. Okrem iného obsahujú inulín, ktorý prospieva zdraviu tráviaceho traktu. Hľuzy sú zdrojom vitamínov skupiny B, vitamínu C, železa, zinku, horčíka a kremíka.
 
Zdroj foto: freepik.com

8.    Hrušky

Hrušky sú skvelou potravinou na zimu. Sú výborné na podporu trávenia a imunity. Ak vás bolí hrdlo, doprajte si pravidelne hruškovú šťavu. Tieto sladké ovocné plody sú nabité antioxidantmi, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom. Nájdete v nich aj vitamíny skupiny B pre dobrú náladu a fungujúci metabolizmus. Okrem toho prospievajú zdraviu pokožky.

9.    Sladké zemiaky

Počas zimy máme častejšie chuť na sladké. To je výborná príležitosť na to, pripraviť si pečené sladké zemiaky či pyré. Uspokojíte chute na sladké a do tela doplníte karotenoidy, nevyhnutné pre zdravý zrak a pokožku. Vďaka obsahu vlákniny sú výborné aj pre trávenie.

10.    Huby

K zime neodmysliteľne patria aj huby. Okrem toho, že obsahujú vlákninu, predstavujú aj zdroj vitamínu D, ktorý v zime mnohým z nás chýba. Za zmienku stojí aj betaglukán, potrebný pre správnu činnosť imunitného systému.

Mirka