Vianoce s originálnym lineckým. Vytvorte si Santovu sobiu farmu

Vianoce s originálnym lineckým. Vytvorte si Santovu sobiu farmu

Vianoce sú sviatky rodinnej pohody a času stráveného pohromade. Užite si ho spoločne so svojimi deťmi a urobte z vianočných príprav zábavu. Na také pečenie koláčov môžete potom spomínať ešte niekoľko ďalších Vianoc. Dôverujte svojim ratolestiam a nechajte ich tvoriť originálne vianočné koláče. Deti iste radi popustia uzdu fantázii a vy si potom budete môcť spoločne pochutnať na vynikajúcich pochúťkach, aké ste na stole ešte nemali.

Nemôžete sa dočkať, až budete na Vianoce zobkať koláče pri rozprávkach? Pečenie zákuskov je vianočná klasika, ktorá sa opakuje každý rok. Možno práve preto bude fajn trochu obmeniť svoje obvyklé recepty. Ak milujete linecké, skúste ich trochu oživiť. Pomôže vám k tomu fantázia vašich detí a cukríky HARIBO Berries.

Santova sobia farma z lineckého

Ingrediencie na cca 30 lineckých koliesok:

  • hladká múka 210 g
  • maslo 140 g
  • cukor múčka 70 g
  • žĺtok 2 ks
  • vanilkový cukor 1 ks
  • citrónová šťava 1 lyžička
  • cukor múčka na vyvaľkanie cesta

Postup:
1.    Kým sa pustíte do prípravy cesta, vyberte všetky ingrediencie z chladničky, mali by mať izbovú teplotu. Potom preosejte múku a cukor múčku pomocou jemného sitka. Do zmesi pridajte maslo, citrónovú šťavu, dva žĺtky a začnite spracovávať.
2.    Až sa vytvorí mrvenička, cesto vyklopte na dosku a ďalej hneťte, dokým nebude úplne hladké. Dajte ale pozor, aby sa vám nezačalo lepiť k doske. Keď budete mať cesto hotové, zabaľte ho do fólie a dajte do chladničky minimálne na hodinu odležať.
3.    Cesto vyberte z chladničky a rozdeľte ho na 3–4 menšie kusy a vyvaľkajte ho. Musí byť dostatočne studené, aby vám to šlo hladko. Cesto rozvaľkajte na nie príliš tenký kus. Počas vaľkania ho podsypávajte preosiatym múčkovým cukrom. V ceste nepribudne žiadna múka a vďaka tomu budú koláčiky po upečení krásne vláčne, nebudú tvrdé a nebudú sa na nich robiť hrudky. Vykrájané kolieska pečte na 180 °C asi 10 minút.

Ingrediencie na karamel:

  • cukor krupica 200 g
  • trochu vody
  • smotana na šľahanie 120 ml
  • maslo 90 g
  • Ingrediencie na ozdobu:
  • HARIBO Berries
  • Biely marcipán
  • Jedlá fixka čierna

Postup:
1.    Na panvicu alebo do hrnca nasypte cukor a vareškou ho rovnomerne rozprestrite a trochu pokropte vodou. Pozor – nesmie plávať, ale mal by byť celý mokrý. Na miernom ohni nechajte cukor rozpustiť. Do procesu nijak nezasahujte ani nemiešajte.
2.    Postupne sa cukor s vodou spojí do hustého číreho sirupu, ktorý bude bublať. Počkajte, až bubliny zmiznú a rozvarený cukor začne žltnúť. V tom momente karamel odstavte z ohňa a vmiešajte maslo. Ide to zo začiatku horšie, ale postupne sa hustý sirup s maslom spojí.
3.    Potom do maslového karamelu prilejte smotanu a dajte znova zahriať. Miešajte, dokým nevznikne hladká jemná omáčka. Potom odstavte a podľa chuti môžete pridať aj vločkovú soľ.
4.    Hotovým karamelom v hornej časti koliesok vytvorte parohy. Môžete im prilepiť aj cukríky HARIBO Berries tak, aby vyzerali ako nosy sobov.
5.    Z bieleho marcipánu potom vytvorte oči, nalepte na linecké kolieska a čiernou jedlou fixkou urobte na marcipáne bodku ako zreničku. Vyhrajte sa s podobou sobov, všetci nemusia vyzerať rovnako. Uvidíte, že si pri tom užijete veľa zábavy.
TIP: Nemusíte vytvárať len sobíkov. Pomocou karamelu môžete na linecké kolieska nalepiť akékoľvek cukríky HARIBO, na ktoré budete mať chuť, a ktoré sa vám budú ako výzdoba hodiť.
 

Súťažná otázka: Akú príchuť majú cukríky Haribo Berries?

Správne odpovede posielajte na adresu sutaz@dennikrelax.sk do 27. decembra 2022 heslo Haribo. 3 výhercovia obdržia adventný kalendár a cukríky Haribo.

Správna odpoveď: HARIBO Berries najú príchuť malina a černica

Odmenu získava Zuzana Stredl Kostyová z Dunajskej Stredy, Ján Otruba z Piešťan a Michal Kozák z Veľkých Ozoroviec

Srdečne blahoželáme!