December prevoňaný tradičným pečením

December prevoňaný tradičným pečením

Jeseň rýchlo utiekla a zrazu je tu zima. Ste pripravení na december, pravdepodobne najobľúbenejší mesiac všetkých detí? Nechajte sa inšpirovať a pripravte svojim najbližším rozprávkové dezerty v duchu adventných sviatkov. 

Poďme na to pekne poporiadku. Hneď na začiatku mesiaca čaká na deti Mikuláš s anjelom a čertom a tak trochu „zúčtovanie“ celého roka. Deti sú často za svoju statočnosť a snahu odmeňované čerstvým aj sušeným ovocím, čokoládou a cukríkmi. A všetky tieto spomínané suroviny sa skvele hodia aj na pečenie. Neveríte? Inšpirujte sa a pripravte mikulášsky chlebíček. Ak máte navyše doma formu špeciálneho tvaru rovnako ako my, hravo vykúzlite rozprávkový dezert či desiatu.

Mikulášsky medvedík Haribo

Ingrediencie (na 3 medvedíkov)
4 bielky
100 g práškového cukru
štipka soli
50 g masla
100 g polohrubej múky
50 g sušeného a kandizovaného ovocia – brusnice, pomarančová kôra, slivky, jablká…
30 g medvedíkov Haribo Goldbären
50 g kvalitnej čokolády s vyšším obsahom kakaa
30 g vlašských či iných orechov
na čokoládovú polevu
120 g čokolády s vyšším obsahom kakaa
100 g masla
2 lyžice mlieka

Postup
Bielky vložte do misy robota so šľahacou metlou a vyšľahajte pevný sneh. Pridajte štipku soli a práškový cukor a opäť šľahajte. Medzitým, ako sa tvorí sneh, rozpusťte si maslo a nechte ho trochu vychladnúť.
Do snehu po troškách pridávajte striedavo múku a prepustené maslo. Vždy premiešajte, ale iba zľahka a opatrne, aby sneh príliš „nespadol“.

Ovocie, Haribo medvedíky, čokoládu a orechy nasekajte najemno a po trochách vmiešajte do cesta.
Silikónové formičky vypláchnite studenou vodou a nalejte do nich cesto. Pečte 25 minút v rúre predhriatej na 160 °C. Formu potom opatrne vyklopte a dezert nechajte vychladnúť.

Polevu pripravíte jednoducho tak, že čokoládu spolu s maslom rozpustíte vo vodnom kúpeli. Keď sú  obe suroviny rozpustené na jemnú polevu, vmiešajte ešte 2 lyžice mlieka. Dezert ihneď polejte polevou a nechajte stuhnúť.

Pravá vôňa Vianoc

Akú vôňu si predstavíte pri slove Vianoce? Väčšina z nás si asi vybaví zmes vareného a vína a medovníčkov. Prevoňajte domácnosť tradičnou vôňou a pripravte medovníkový dezert, ktorý poteší veľkých aj malých, rodinu aj blízkych na návšteve. Deti vám navyše môžu pomôcť s jeho zdobením, fantázii sa medze nekladú a na ozdobu poslúžia napríklad aj cukríky Haribo.

Perníkový vianočný medvedík

Ingrediencie
2 vajcia
160 g krupicového cukru
100 ml slnečnicového oleja
150 g hladkej múky
300 g polohrubej múky
400 ml mlieka
1 lyžica kakaa
štipka soli
1 balíček kypriaceho prášku do perníka
1 lyžica perníkového korenia
na ozdobenie
1 bielok
15 – 20 dkg práškového cukru
1 lyžička citrónovej šťavy
Haribo Goldbären

Postup
Rúru si predhrejte na 170 °C. Pripravte si silikónových medvedíkov alebo iné formičky, ktoré vypláchnete studenou vodou.
Do misy robota so šľahacou metlou vložte vajcia a cukor a vyšľahajte do nadýchanej peny. Pripravte si misku, v ktorej zmiešate oba druhy múky, štipku soli, prášok do perníka, kakao a perníkové korenie. Zmes postupne vmiešavajte do nadýchanej cukrovej peny. Zároveň striedajte tieto sypké suroviny s olejom a mliekom. Cesto musí byť dôkladne premiešané.
Cesto nalejte do pripravených medvedíkov alebo iných foriem a tie naukladajte na plech. Pečte v predhriatej rúre 25 minút.
Hotových medvedíkov môžu deti ozdobiť snehovou polevou alebo čokoládou a cukríkmi Haribo.
Množstvo cesta vystačí na dvoch medvedíkov a na perník, ktorý poslúži ako podkladová plocha pre vianočný obraz, ktorý si môžete s deťmi ozdobiť podľa fantázie.
Na bielkovú polevu ušľahajte bielok a pridajte do neho práškový cukor, aby vznikla hustá poleva. Nakoniec pridajte ešte citrónovú šťavu. Ak chcete do obrázku „maľovať“ polevou a štetcom, rozrieďte trocha polevy ďalšou citrónovou šťavou.