3 nápadité a chutné zemiakové recepty, ktoré zvládne aj začiatočník

3 nápadité a chutné zemiakové recepty, ktoré zvládne aj začiatočník

Zemiaky sú chutnou a výživnou potravinou najmä vtedy, pokiaľ ich pripravíte so šupkou. Práve tam je ukrytých najviac živín. S pridaním správnych ingrediencií poskytujú zemiakové jedlá pôžitok i zdroj nutričných látok. Inšpirujte sa našimi jednoduchými, no chutnými a zdravými receptami zo zemiakov.

Dhál z červenej šošovice s opečenými zemiakmi

Suroviny:
    • malé zemiaky so šupkou, papier na pečenie, olivový olej, soľ
    • 250 g červenej šošovice, 125 ml kokosového mlieka, čierna rasca, cesnak, cibuľa, kurkuma, prepustené maslo

Postup:
Zemiaky dôkladne umyte, nechajte osušiť a poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokvapkajte ich olivovým olejom, posoľte a dajte do rúry rozohriatej na 200 stupňov Celzia. Pečte dozlatista.
Prípravu dhálu z červenej šošovice začnite tým, že cibuľu nakrájate na drobné kúsky a aj dva strúčiky cesnaku. Cesnak a cibuľu spolu s čiernou rascou opražte na lyžici prepusteného masla, pridajte umytú červenú šošovicu, chvíľu restujte. Následne zalejte kokosovým mliekom, pridajte kurkumu a duste domäkka. Priebežne prilievajte vodu. Dhál je hotový vtedy, keď má kašovitú konzistenciu.
Servírujte spoločne na jednom tanieri. Môžete ozdobiť zeleninou podľa vlastného uváženia.

Pečené zemiaky s cviklou a feta syrom

Suroviny:
    • zemiaky so šupkou, cvikla nakrájaná na mesiačiky, olivový olej, feta syr, sójová omáčka, cesnak, cibuľa

Postup:
Umyté menšie zemiaky, nakrájanú cviklu, pretlačený cesnak a nadrobno nasekanú cibuľu dajte na jeden plech, pokvapkajte olivovým olejom a pečte dozlatista, ideálne pri teplote 200 stupňov Celzia. Pred dopečením pridajte feta syr. Na tanieri dochuťte sójovou omáčkou. Samozrejme, môžete použiť aj pesto alebo koreniny či bylinky podľa vlastného uváženia.  

Polievka z pečených zemiakov

Suroviny:

3 kúsky slaniny nakrájanej na kocky, 2 menšie nadrobno nakrájané cibule, 2 pretlačené strúčiky cesnaku, l,5 litra zeleninového alebo mäsového vývaru, 2 veľké upečené zemiaky, soľ, korenie, strúhaný čedar

Postup:
Slaninku opečte dochrumkava a odložte ju bokom. Do výpeku dajte cesnak a cibuľku, restujte. Zalejte vývarom a miešajte. Do vývaru pridajte jeden nakrájaný zemiak. Polievku zmixujte, varte 10 minút na miernom ohni. Na záver osoľte, okoreňte a pridajte na kocky nakrájaný druhý zemiak. Servírujte ozdobené syrom čedar a kúskami chrumkavej slaniny.

Mirka