
Gaštanový pie naslano
Korpus:
- 520 g hladkej múky
- 300 g chladeného masla
- 2 žĺtky
- 15 ml ľadovej vody
- štipka soli
Náplň:
- • 80 g masla
- 500 g póru nakrájaného na kolieska
- 300 g húb
- 300 ml kuracieho vývaru
- 200 g nasekaných varených gaštanov
- 100 ml bieleho portského vína
- 50 g hladkej múky
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica dijonskej horčice
- nasekaný čerstvý tymian
- soľ, mleté korenie
- vajce na potretie
Postup:
- Zmiešajte múku, maslo a ľadovú vodu so štipkou soli.
- Pridajte žĺtky a vypracujte cesto, zabaľte ho do fólie a dajte odpočinúť do chladničky.
- Na masle restujte pór cca 3 minúty, pridajte nakrájané huby, prelisovaný cesnak, tymian, korenie a soľ a restujte ďalšie 3 minúty.
- Vsypte múku, posmažte, primiešajte horčicu a portské víno.
- Vlejte vývar, priveďte do varu a varte za stáleho miešania do momentu zhustnutia.
- Primiešajte gaštany a dajte bokom. Rúru predhrejte na 190 °C.
- Cesto rozdeľte na dve nerovnako veľké polovice. Väčší diel cesta rozvaľkajte a použite na vyplnenie formy.
- Naplňte pripravenou vychladnutou náplňou. Rozvaľkajte druhú časť cesta a použite ho na uzavretie ako poklop. Okraje spojte a dôkladne uzavrite.
- V ceste utvorte 3 otvory pomocou špičky noža, aby mohla unikať para a cesto potrite rozšľahaným vajcom.
- Pečte do zozlatnutia cesta, približne 45 minút.
Zdroj: TESCOMA